szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Március 14-re kétórás szolidaritási sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, nyilvánosságra hozták a legújabb QS-rangsort, a nemzetközi listán több magyar egyetem is szerepel, és a héten az is kiderül, hogy újraszabhatják a tanárszakosok alkalmassági vizsgáját. A hét oktatási hírei.

Nem vált be a tanárok alkalmassági vizsgája, újraszabhatják a rendszert

Hat év alatt mindössze tizennyolc felvételiző kapott „alkalmatlan” minősítést az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárszakos alkalmassági vizsgáján – több felsőoktatási intézményben pedig ennél is alacsonyabb az elutasított jelentkezők száma. Nem véletlen, hogy egyre több szervezet és szakember jelzi: ezzel a vizsgával nem lehet kiszűrni a tanári munkára alkalmatlan hallgatókat. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) lennének ötletei a vizsga átszabásához, és úgy tűnik, az oktatási államtitkárság is változtatna a jelenlegi rendszeren. A cikket itt olvashatjátok el.

Friss felsőoktatási rangsor: itt van az összes magyar eredmény

Tíz magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsoraira: a bölcsészettudományok területén a CEU-t például a 143. helyre sorolták, az élet- és orvostudományok listáján a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a természettudományi képzések QS-rangsorában pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezte meg a legjobb helyezést, a 340. helyen áll. Összegyűjtöttük az összes magyar helyezést. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Gamernek lenni nem ördögtől való dolog

Az online játékok használóinak nagy részét nem veszélyezteti a játékfüggőség - mondta az Eduline-nak Bányai Fanni pszichológus, az ELTE PhD-hallgatója, a téma kutatója, aki úgy véli, érdemes lenne "érzékenyítő programokat" szervezni a gyermekeiket a videójátékoktól féltő szülőknek, "meg kell érteniük, hogy ez is ugyanolyan tevékenység, mint bármilyen más hobbi". A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Március 14-én sztrájkolnának a pedagógusok

Március 14-re kétórás szolidaritási sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A tanárok „nagy” sztrájkjára még várni kell, hosszas egyezkedés kezdődhet a még elégséges szolgáltatásokról. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Itt a friss lista: ezek a 2019/2020-as tanév hiányszakmái

Nyilvánosságra hozták a 2019/2020-as tanév hiányszakmáinak listáját - ezekkel a szakmákkal nagyon gyorsan elhelyezkedhettek. A cikket itt olvashatjátok el.

Újabb terv: jönnek a technikumok, felvételi nélkül mehetnének egyetemre a végzősök

Az ötéves technikusi képzésre járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra – írja az Index a birtokába került kormányzati előterjesztés alapján. A teljes cikket itt olvashatjátok el.