szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan célszerű szakot váltani és mit érdemes tudni a már felhasznált - államilag támogatott - félévekről? Meddig lehet megszerezni a diplomát anélkül, hogy fizetni kelljen?

Az állami ösztöndíjas képzés esetében a szakváltáskor (is) fontos tudni, hogy mi az, amelyet a hallgatói nyilatkozat aláírásakor vállaltok. Ez alapján a képzési idő másfélszeresén belül - egy alapképzés esetén például maximum kilenc félév alatt - meg kell szereznetek a diplomát. Ha ez nem sikerül, vissza kell fizetnetek a képzés költségének felét.

Hogyan válthattok szakot?

Kétféleképpen történhet szakváltás, vagy átvétellel évközben vagy pedig újra jelentkezéssel a felvételi eljárás során. Ha felvételi eljárás útján váltotok szakot, újrakezdődik a számolás, és ismét a képzési idő másfélszerese áll majd rendelkezésetekre, hogy megszerezzétek a diplomát.

Ha átvétellel kerültök új szakra, nem indul újra a számolás, így például ha már két szemesztert tanultatok egy alapszakon, és egy másikra váltotok, már nem a képzési idő másfélszerese, vagyis kilenc félév áll a rendelkezésetekre, hanem csak hét.

Hallgatói szerződés: ezeket kell vállalni az állami ösztöndíjért

Fontos, hogy tudjátok, mit kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztetek a 2018-as felvételin.