szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új alaptantervet mégsem vezetik be 2019 szeptemberében, ahogy a felsőoktatási felvételi komoly szigorítása is 2020-ban kezdődik, de ebben az évben sem fogunk unatkozni: átalakul a Budapesti Corvinus Egyetem, emelkednek a hallgatói ösztöndíjak, új szabályok vonatkoznak a tanodákra.

Emelkedik a tanulmányi és szociális ösztöndíjak összege

Két lépcsőben emelkedik az egyetemisták és főiskolások tanulmányi ösztöndíja: 2019. február 1-től a 119 000 forintos hallgatói normatíva 128 520 forintra emelkedik, egy évvel később pedig 166 600 forintra

De mit érez majd egy egyetemista abból, ha a hallgatói normatívát másfél év alatt 119 ezerről 166 ezer forintra emelik? A felsőoktatási intézmények a hallgatói normatívából fizetik a szociális ösztöndíjat, alaptámogatást és a tanulmányi ösztöndíjat is – vagyis ha a normatíva emelkedik, a tanulmányi ösztöndíj is magasabb lesz.

A hallgatói juttatásokról szóló kormányrendelet alapján tanulmányi ösztöndíjat a felsőoktatási intézmények államilag támogatott, nappali tagozatos hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat, az ösztöndíj minimális összegének pedig el kell érnie a normatíva öt százalékának megfelelő összeget. Ez eddig 5950 forint volt, jövő februártól 6425 forintra emelkedik a havi tanulmányi ösztöndíj legkisebb összege, 2020 februárjától pedig 8330 forint lesz.

Jó hírt kaphatnak az egyetemisták: mennyivel emelkedhetnek az ösztöndíjak?

Két lépcsőben emelkedik az egyetemisták és főiskolások tanulmányi ösztöndíja, ha az Országgyűlés is rábólint az erről szóló javaslatra. Éppen itt volt az ideje az emelésnek, a legfontosabb felsőoktatási ösztöndíjak és támogatások összege ugyanis tizenegy éve nem változott. De mennyi pénzre számíthatnak a jól teljesítő hallgatók?

Ez a háromezer forintot sem elérő emelés persze nem húzza ki a gödörből az anyagi problémákkal küzdő hallgatókat – az emelést inkább azok érzik majd, akik nem a minimális összeget kapják a tanulmányi eredményük alapján, a 40 százalékos emelés sok esetben 10-12 ezer forintos többletet is jelenthet.

Nagy változás előtt áll a Corvinus

A Budapesti Corvinus Egyetemet 2019-től egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább, 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat – az ígéretek szerint 2020-tól is ugyanannyi hallgató tud majd ingyenesen tanulni az egyetemen, mint most.

©

A cél – emelte ki többször az egyetem vezetése és a kormány -, hogy a Corvinus a világ kétszáz legjobb felsőoktatási intézménye közé kerüljön. A Corvinus átalakításásának egyik kulcsfontosságú eleme lesz például, hogy átalakul a képzési struktúra: a jelenlegi 3+2 vagy 3,5+2 év helyett egyes szakokon 4 éves alapképzési programot és 1 éves mesterképzési programokat hirdetnek meg. Ezek a képzések várhatóan 2020-tól indulnak majd.

Szigorítanak a történelemérettségi szabályain

Hiába írták alá több ezren azt a petíciót, amelyet a nyár elején indítottak végzős középiskolások azért, hogy a 2019-es érettségin is használhassák a kronológiát tartalmazó atlaszokat. Az Oktatási Hivatal közölte: mindössze háromféle, kronológia nélküli atlasz közül választhatnak majd.

„A történelem érettségi vizsgákon kizárólag „az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz” használható. A jogszabályi feltételeknek megfelelő atlaszok az alábbiak:

- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903 (1. kiadás, 2015) ISBN 978-963-682-880-6
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1 (1. átdolgozott kiadás, 2016) ISBN 978-963-436-002-5
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2 (1. kiadás, 2017) ISBN 978-963-436-159-6

- olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

Pedig – írják a petícióban a diákok - ez az évfolyam még nem az új, átírt atlaszokból kezdett tanulni, „nem azokat használhattuk különböző felmérőknél, hanem a jogszabály előtti atlaszokat”.

Hozzáteszik: a tanagyag nagysága miatt szeretnék használni az évszámokat tartalmazó atlaszt. „Szeretnénk, ha a történelemoktatás kritikus gondolkodást adna számunkra, nem pedig kizárólag a lexikális tudásunkat fejlesztené. A kronológia legalább olyan fontos a történelem érettséginél, mint a függvénytáblázat a matematika érettséginél” – írják.

Itt az OFI magyarázata: ezért nincs kronológia az új történelmi atlaszban

A 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin már csak az új történelmi atlaszt használhatják majd a diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán részletes cikk jelent meg arról, miért nem tartják jónak, ha kronológia is van az atlaszban.

Júliustól csak engedéllyel lehet tanodát működtetni

Júliustól csak az lehet tanoda, amelyet hivatalosan is tanodává minősítettek:  június végéig minden intézménynek jelentkeznie kell a minősítésre, amely tanoda jellegű szolgáltatást végez.

Az év elejétől ugyanis a gyermekvédelmi törvényben rögzített szolgáltatás lesz a tanoda, ezek működését a kormány pályázati támogatással segíti - közölte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A tanodák a költségvetésben rögzített 2,5 milliárd forintos állami támogatásra pályázhatnak - azok a szervezetek indulhatnak, amelyek tanodai szolgáltatást nyújtottak az elmúlt egy évben, és ezt szeretnék fenntartani a jövőben is. Minden tanoda 12-15 millió forint támogatásra pályázhat, annak függvényében, hogy hány gyermekkel foglalkozik.

Állami apanázsra pályázhatnak a tanodák 2019-től, itt vannak a részletek

A jövő év elejétől a gyermekvédelmi törvényben rögzített szolgáltatás lesz a tanoda, ezek működését a kormány pályázati támogatással segíti - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn a Pest megyei Zsámbékon.