szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felsőoktatási felvételi során alapképzésben, illetve osztatlan mesterképzésben alapvetően nincsenek felvételi vizsgák, azonban mégis vannak olyan szakok, ahol gyakorlati vizsgát kell tenni. Kikre vonatkozik és hány pontot ér ez a felvételin? Mikor kell vizsgázni a jelentkezőknek? Itt a válasz:

A felsőoktatási felvételi során alapképzésben, illetve osztatlan mesterképzésben alapvetően nincsenek felvételi vizsgák, a felvételi pontokat a középiskolai eredmények és az érettségi vizsgaeredmények, valamint az esetleg előírt alkalmassági és pályaalkalmassági vizsgák eredménye (megfelelt vagy nem megfelelt) alapján számítják. Ám az általános szabály alól is van néhány kivétel - írja a felvételi tájékoztató.

Alapképzésben, osztatlan mesterképzésben a következő szakokon lehet gyakorlati vizsga:

  • művészet képzési terület minden szakján,
  • művészetközvetítés képzési terület minden szakján,
  • művészeti tanárképzés szakjain (pedagógusképzés képzési terület),
  • sporttudomány képzési terület edző alapképzési szakján.

Hogyan pontozzák a gyakorlati vizsgát?

A gyakorlati vizsgán – intézményi szabályzat alapján – összesen maximum 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki, többletpontok hozzáadása nélkül.

A gyakorlati vizsgák egyes intézményekben, szakokon többnaposak is lehetnek, ezért két vagy több intézmény vizsganapjai ütközhetnek. A tervezett vizsgaidőpontokat a Tájékoztató 7. sz. táblázata tartalmazza.

Felvételizők, figyelem! Hamarosan fontos levél érkezik a jelentkezésetekkel kapcsolatban

Már egy ideje megkezdődött az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása az e-felvételi rendszerben. De kik és mikor kapnak hiánypótlási felszólítást? Itt a válasz.