Itt vannak a részletek a diákhitel elengedésétől: kiknek jár az engedmény?

1

Kik szabadulhatnak meg a diákhiteltől 2018-tól? Mennyi időre függesztik fel a diákhitel törlesztését? Itt vannak a legfontosabb információk.

Egy gyerek?

Az első gyermek vállalásakor felfüggesztik a diákhitel törlesztését, méghozzá három évre. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára korábban úgy nyilatkozott, a felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem nő, és ha valakinek mindkét típusú diákhitele van, akkor eldöntheti, hogy melyikre vonatkozzon a kedvezmény.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Stiller Ákos

Két gyerek?

A második gyermeknél nemcsak felfüggesztik a törlesztést, hanem el is engedik a diákhitel-tartozás felét. Novák Katalin korábban azt mondta, a felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, sőt az örökbefogadott gyerekek után is jár a kedvezmény.

A korábban megszületett gyerekeket is "beszámítják", tehát ha egy édesanyának már van egy gyereke, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

Három gyerek?

Ha egy pár három gyermeket vállal, az édesanya diákhitelét teljes egészében elengedik.

Ilyen változásokra kell számítani 2018-ban: diákhitel és diplomás gyed

Hogyan változnak a diplomás gyedre vonatkozó szabályok 2018-ban? Milyen összegű támogatásra számíthatnak azok, akik hallgatóként vagy a hallgatói jogviszony megszűnését követő egy éven belül vállalnak gyermeket? Mennyivel emelkedik a diplomás gyed összege 2018-ban? Az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésen tanulók/tanultak esetében havi 126 350 forintra emelkedik.

hirdetés

Hozzászólások (1)

DE MILYEN JOGON??? -KI fogja a későbbiekben finanszírozni a HIÁNYZÓ PÉNZT...-mi ez a kontraszelekció???

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X