Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Imádják a magyar diákok az osztrák egyetemeket

1

A 2014/15-ös tanévet csaknem 600 magyar hallgató kezdte meg Ausztriában. 2012-ben emelkedett meg kiugróan a kint tanulók száma.

Forrás: Wikipédia

A 2009/10-es tanév óta minden évben a legtöbb külföldi diák a visegrádi országok közül Magyarországról érkezik az osztrák felsőoktatásba – állítja a Gazdasági- és Vállalkozáskutató Intézet az ország oktatási minisztériumának adataira hivatkozva.

hirdetés
hirdetés

A legutóbbi, 2014/15-ös tanévben közel 600 diák kezdett tanulmányokba az osztrák felsőoktatásban, amivel előztük a lengyeleket, a szlovákokat és a cseheket.

Míg a térség többi országának diákjainak száma folyamatosan és egyenletesen nő Ausztriában, a magyar diákok számában többször is tapasztalhatók komoly kiugrások. A 2012/13-as tanévben meredeken megugrott a hallgatók száma.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Kiss Tiborné Katika

2012. DECEMBERI jogszabállyal megtiltották, hogy a 2005 előtti szakközépiskolai szakmai érettségikkel felvételizzenek, hiába tartalmazza a bizonyítvány (Közokirat)a felvételi jelentkezési jogot. A háttérben egy Ausztriával kötött nemzetközi egyezmény van, amely biztosítja a jogot a magyar állampolgároknak, hogy Ausztriában a bizonyítványuk elfogadható a felvételi jelentkezéshez! Ebben az egyezményben:
1. az "érettségi bizonyítvány" kifejezés minden olyan bizonyítványt, igazolást vagy okmányt jelent - a kiállítás formájára és nyilvántartására való tekintet nélkül -, amely biztosítja tulajdonosának azt a jogot, hogy felvételét kérje valamely egyetemre;
2. az "egyetemek" kifejezés jelenti
a) az egyetemeket;
b) mindazon intézményeket, amelyeket a szerződő felek területükön egyetemi jellegűnek elismernek.
2. Cikk
(1) Mindkét szerződő fél elismeri a területén levő egyetemekre történő felvétel szempontjából a másik szerződő fél területén kiállított érettségi bizonyítványok egyenértékűségét.
(2) Az egyes tanulmányi vagy szakmai tagozatra történő felvételnél annak a szerződő félnek az előírásait kell alkalmazni ahol a felvételt kérik.
(3) A felvétel az egyetemekre a rendelkezésre álló férőhelyek arányában történik.1984. évi 27. törvényerejű rendelet a Magyar Népköztársaságban és az Osztrák Köztársaságban kiállított érettségi bizonyítványok egyetemi felvétel szempontjából való egyenértékűségének kölcsönös elismeréséről szóló, Budapesten, 1982. július 16-án aláírt egyezmény kihirdetéséről.A magyar egyetemek, főiskolák nem ismerik, vagy nem ismerhetik el a magyarországon kiállított bizonyítványokat, melyek felvételi jelentkezési jogot tartalmaznak. Ha a magyar állampolgár nem akar két tantárgyból 56.000.- Ft-ért emelt szintű érettségit tenni, ami munka mellett, szakmai gyakorlattal személy esetén röhejes, hogy magyarból, matekból, vagy történelem évszámokból érettségizzen újra! Inkább megy mindenki Ausztriába tanulni.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X