szerző:
Eduline

Az amerikai egyetemek a legjobbak a világon, csak az a kérdés, melyik intézmény emelkedik ki.

A Times Higher Education (THE) legfrissebb rangsora

Az amerikai egyetemek a legjobbak a világon, csak az a kérdés, melyik intézmény emelkedik ki. A sanghaji ARWU-listán magabiztosan vezet a Harvard, míg a Quacquarelli Symonds a Massachusetts Institute of Technologyt, a Times Higher Education-féle rangsor pedig a California Institute of Technologyt hozta ki győztesnek 2012-ben – írja Danny Byrne a UniversityWorldNews oldalon.

A QS-rangsort évről évre megjelentető TopUniversities.com oldal szerzője megpróbálta megtalálni a közös pontokat a világ vezető rangsoraiban, és a vizsgálat után levonni a tanulságot. Azt találta, hogy a vizsgált rangsorok mindegyike a top tízbe sorolta a két nagy brit egyetemet, az Oxfordot és a Cambridge-t. A QS- és a THE-listán is egyre nagyobb teret hódítanak az ázsiai egyetemek; közülük is inkább az újabbak, a műszaki képzéseket indító intézmények tűnnek ki. A QS top kétszázas listáján 33 ázsiai egyetem szerepelt, a THE listáján 17.

A Massachusetts Institute of Technology. Van, amelyik listán vezet. Van, amelyiken nem
©

Byrne szerint látványos különbség, hogy míg a QS-listán átlagosan 8 helyet léptek előre vagy hátra a tavalyi helyükhöz képest az intézmények 2012-ben, addig a THE-listán sokkal nagyobb volt a mozgás, átlagosan 19 helyet ugrottak az egyetemek. Kilenc neves intézmény pedig több mint ötven helyezést javított vagy rontott egyetlen év alatt – ami a cikk szerzője szerint "érdekes" adat.

Azzal kapcsolatban is gyakran éri kritika a rangsorokat, hogy nem mérik megfelelően, vagy egyszerűen kihagyják a szempontok közül a tanítás tényleges minőségét, én inkább a publikációkra, a nemzetközi hírnévre helyezik a hangsúlyt. Mindezek ellenére a szerző szerint a rangsorok mára nélkülözhetetlenné váltak, és a felsőoktatás szereplői világszerte nagy érdeklődéssel várják az újabb és újabb listákat.