Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Döntöttek: jogosan jár az előny az egyetemeken az afroamerikaiaknak

A brazil legfelsőbb bíróság helyi idő szerint csütörtökön egyhangúlag úgy ítélte meg, hogy a felsőoktatásban bevezetett fajok szerinti kvótarendszer alkotmányos, és a rabszolgaság korából származó adósság jóvátétele.

A bíróság tíz bírája a Brazíliavárosi Egyetem rendelkezésének ügyében döntött, amely 2004-ben kvótarendszert vezetett be: a hallgatói helyek 20 százalékát a feketéknek, a kevert rasszúaknak és az őslakosoknak tartotta fenn.

hirdetés

A döntés immár a 191 milliós ország minden állami egyetemére érvényes lesz. A Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet (IBGE) adatai szerint a lakosság kevesebb mint 50 százaléka fehér: 7,6 százalékuk fekete, 43,1 százalékuk pedig kevert rasszú. Kétmillió brazil ázsiainak tartja magát, 817 ezer pedig őslakosnak.

A bíróság a DEM jobboldali párt beadványára hozta meg döntését. Ez utóbbi azért fordult a bírósághoz, mert szerinte az egyetem politikája ellentétes az egyenlőség elvével, és a faji alapú kritériumok megállapításával a rasszizmust bátorítja.

A bírák viszont úgy ítélték meg, hogy az egyetem módszere törvényes eszköz arra, hogy javítsanak az afrikai ősöktől származó lakosokat sújtó hátrányokon.
Brazília 1888. május 13-án egyike volt a rabszolgaságot utolsóként eltörlő országoknak. 2001-ben Rio de Janeiro szövetségi állam egyeteme volt az első, amelyben kvótarendszert vezettek be. Brazíliában jelenleg 98 állami egyetem működik, és több mint 70 százalékuk alkalmaz faji kvótákat.

(x)

A francia a jövő generációjának nyelve

A francia nyelv több szempontból is jó befektetés.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X