szerző:
Eduline

Nemcsak a következő években felvételizőkre, hanem a már végzett hallgatókra is vonatkozhat az az új szabály, amely alapján elveszítik a diplomát azok az egyetemisták, akik öt éven belül nem államvizsgáznak.

„Amennyiben az illető a hallgatói jogviszonya megszűnését követő ötödik év végéig nem teszi le a záróvizsgát, de szeretne diplomát szerezni az adott szakon, akkor a tervezet szerint újra be kell iratkoznia az intézménybe” – mondta a Magyar Hírlapnak Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki szerint öt év eltelte után a hallgatók „aligha vannak annak a tudásnak a birtokában, amely megalapozhatná a záróvizsga letételét”.

Aki nem államvizsgázik időben, elveszti a diplomát
©

Az államvizsgát túl sokáig halogató egyetemistáknak nem kell újra végigülniük az összes félév összes előadását, mert a megismételt beiratkozást követően a korábbi tanulmányok egy részét beszámítják. A szabály visszamenőleges érvényesítésével kapcsolatban Dux László annyit mondott, „bizonyos türelmi idő után” a tárca a már korábban végzett hallgatókra is alkalmazhatónak tartja a szabályt, vagyis előbb-utóbb mindenkinek vizsgáznia kell. Mennyit kell majd fizetni a képzésekért, és hogyan változik a vizsgarendszer? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline