szerző:
Eduline

Egyre több egyetemista keresi meg a tandíjra valót a szexiparban: az elmúlt években ötven százalékkal nőtt azoknak a hallgatóknak a száma az Egyesült Királyságban, akik erotikus masszázsból, vetkőzésből, valamint prostitúcióból élnek.

„Az escortügynökség társalgójában mind a könyveink, laptopjaink fölött ültünk esténként. A tanulást csupán egy-egy kuncsaft miatt szakítottuk meg” – meséli Sophie, aki régebben akár 2 000 fontot is megkeresett egy éjszaka, ám állítása szerint a "kelet-európai konkurencia miatt" ma már ennél kevesebbet tud félretenni, pedig a tandíjak folyamatosan növekednek.

A londoni diáklány a testéből élt, a prostitúcióból származó bevételből fizette mesterképzését, most pedig a doktori képzésre gyűjt. „Néha könnyebb itt dolgozni, gyorsan sok pénzt keresni ahelyett, hogy 8 fontos órabérért dolgoznék egy boltban vagy egy gyorsétteremben” – teszi hozzá. Számos internetes ügynökség hirdeti, hogy egyetemistákat is foglalkoztat, őket rendszerint drágábban közvetítik ki. Sophie szerint ha egy kuncsaft képes 350 fontot is kifizetni egy óráért, az azért van, mert nem csupán szexet akar, hanem tartalmas beszélgetést is, ám a nagy többség nem engedheti meg magának a "különleges szolgáltatást", egy 2004-es felmérés szerint a britek közel ugyanannyit költenek prostituáltakra, mint mozira, fejenként kb. 55 fontot.

Egy 130 főt érintő felmérés során tízből egy ember vallotta, hogy ismer olyan diákot, aki valamilyen erotikus munkából fedezi a tandíját, 6 százalékuk pedig ismert is diákprostituáltakat. Számuk az elmúlt tíz évben a duplájára nőtt, aminek sokak szerint egyik fő oka a tandíjak emelkedése. Míg 1998-ban mintegy ezer fontba került egy tanév, tíz évvel később ez az összeg már 3 ezer fontra ugrott, a brit parlament döntése alapján a jövőben a 8-9 ezer fontot is elérheti. A brit tandíjemelésről bővebben itt olvashatsz.

A diákok nagy része pedig kénytelen hitelt felvenni, amelynek törlesztési képtelensége elkeseredett lépésekhez vezethet. „A diákprostitúció 50 százalékkal emelkedett 2000 óta, a hallgatókat is érintő gazdasági problémák miatt ez a növekedés már korábban látható volt” – nyilatkozta a Timesnak Ron Roberts pszichológus, a kutatás vezetője.

Egy diákprostituált története

Nem csak Nagy-Britanniában küzdenek hasonló problémákkal, egyes becslések szerint Franciaországban 40 ezer fiú és lány fizeti egyetemi tanulmányait  prostitúcióból származó bevételekből. Két éve hatalmas port kavart Laura D Szex és tandíj – Egy diákprostituált igaz története című könyve.

„Olyan dolgot akartam a felszínre hozni, amelyet Franciaországban a szőnyeg alá söpörnek, meg akartam értetni az emberekkel, hogy nagyon sok hozzám hasonló ember van. Amikor a könyv megjelent, sokan úgy vélték, hogy ez az én döntésem. Akkoriban viszont sokkal inkább kötelességnek tűnt, nem választásnak” – meséli az egyetemista. Az álnéven író, olasz-spanyol szakos diák egy francia kisvárosban nőtt fel, rendezett családi háttérrel rendelkezett, szülei azonban nem tudták volna finanszírozni az egyetemet és az azzal járó egyéb költségeket.

Az akkor 18 éves lány kezdetben eltartotta magát, az egyetem mellett telemarketingesként dolgozott, a költségek azonban egyre növekedtek, a munka és az iskola egyre összeegyeztethetetlenebbé vált. Ekkor talált rá egy internetes hirdetésre, napokkal később pedig már megismerkedett első ügyfelével. „Elismerem, hogy egy pont után egyre inkább pénzfüggővé váltam, de sosem tetszett a prostitúció. Minden egyes alkalom szörnyű volt” – emlékezik vissza a tandíjat ma már pincérnői fizetéséből finanszírozó lány.

eduline