szerző:
Eduline

Jubileumi 150. tanévét zárja a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusa, amelynek három karán összesen 364-en vehetik kézhez diplomájukat. A kertészettudományi, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti karon ugyanakkor aggódnak az egyetem "szétszedéséről" felröppent információk miatt.

A 150.tanévet lezáró ünnepségeken a kertészettudományi karon 182, az élelmiszer-tudományi karon 90, a tájépítészeti karon 92 hallgató veheti át diplomáját. A jubileumi tanévhez szinte az alapításhoz hasonló léptékű, összesen mintegy kétmilliárd forintos fejlesztések kapcsolódnak - írták, kiemelve, hogy a kiváló egyetemi címmel a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében elnyert mintegy 900 millió forintot, az Élelmiszerlánc Egyetemi Tudásközpont forrásából csaknem 200 millió forintot fordíthattak laboratóriumok fejlesztésére, a műszerállomány korszerűsítésére az Európai Unió támogatásával és a magyar adófizetők jóvoltából.

Mint hozzátették, csaknem 600 millió forint egyetemi forrás felhasználásával az arborétumuk legfelső részén új, korszerű épületbe költözött az Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár, amelyben modern technikai és szolgáltatási feltételeket biztosítanak hallgatóik felkészüléséhez és kutatóik elmélyült munkájához.
Együtt maradna a budai campus a régi Közgáz három karával
©

Az ország legnagyobb és a maga nemében páratlan kertészeti dendrológiai gyűjteménye, a Budai Arborétum 263 milliós pályázati forrás felhasználásával újul meg. "Nem hallgathatjuk el, hogy aggodalmat keltenek bennünk a Corvinus szétszedéséről fel-felröppenő hírek, kiszivárgott "szakértői" elképzelések" - olvasható a közleményben. A Corvinus feldarabolásának terveiről bővebben itt olvashatsz.

Úgy fogalmaztak: a budai campus alkalmazott élettudományi (kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti) karaival kapcsolatos ötleteknek "immár az 1919-es diktatúra óta állandó eleme a vidékre költöztetés rögeszméje", mindezidáig azonban győzött a józan ész.

Leszögezték, hogy a budai campus karai az integráció hívei, hiszen a Corvinus közgazdasági és közigazgatási karaival kialakult kiváló együttműködésen túl ezer szállal kötődnek a budapesti egyetemek karaihoz, tanszékeihez. "Meggyőződésünk, hogy kiemelkedő oktatási és kutatási eredményeink, a Budai Campus laboratóriumainak és műszerállományának európai színvonalra fejlesztése elegendő érvet szolgáltatnak a kormányzat józan és bölcs döntéséhez" - áll a kommünikében.

MTI