szerző:
Eduline

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint elkapkodott lenne a parlament tavaszi ülésszakán tárgyalni az új felsőoktatási törvényt, az érdekvédők azt kérik a kormánytól, hogy a jogszabály kodifikációja során a felsőoktatási intézmények és szervezetek is megfogalmazhassák véleményüket.

Kis Papp László, a tömörülés elnöke pénteken azt mondta, egyetértenek azzal a Széll Kálmán-tervben is megfogalmazott céllal, hogy az államilag finanszírozott hallgatók létszámának megállapításakor vegyék figyelembe a munkaerő-piaci igényeket. Az FDSZ elnöke ezzel összefüggésben külön is kiemelte a természettudományos és a műszaki képzések fontosságát. Jelezte: azt szeretnék, ha a kötelező érettségi tárgyak között mindenképpen lenne természettudományos tantárgy.

Az érdekvédő azt az elképzelést is támogathatónak nevezte, amely szerint a felsőfokú szakképzés az egyetemek és főiskolák képzési körébe kerülne. Az FDSZ ezen a területen kiemelt szerepet szánna a vidéki főiskoláknak.

Munkaerő-piaci szempontok alapján határoznák meg a hallgatók számát
©

Az MTI csütörtökön kormánypárti forrásból úgy értesült, hogy új felsőoktatási koncepció készül, így várhatóan csak szeptemberben kerül az Országgyűlés elé az új felsőoktatási törvény tervezete. A kormányszóvivő közölte, hogy a felsőoktatás végleges koncepcióját májusban tárgyalja újra a kormány. A szerdai kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök új koncepció kidolgozását kérte az oktatási államtitkártól, a kormányfő többi között a hatástanulmányokat és háttérszámításokat hiányolta.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak az új koncepció elkészítésére két hét áll rendelkezésére. A nyár folyamán tekinti át az elképzeléseket a frakciószövetség, és szeptemberben kerülhet az Országgyűlés elé. Az MTI felsőoktatási forrásból úgy tudja, hogy az új felsőoktatási törvényt szeptember 30-ig kellene elfogadni. A korábban tervezett hatálybalépés időpontja nem változik, azaz 2012 szeptemberétől élnének majd az új rendelkezések.

MTI