szerző:
Eduline

Több mint 4700-an jelentkeztek művészeti alap- vagy osztatlan szakokra 2010-ben. Akit a képző-, ipar-, zene, szín- vagy táncművészet érdekel, összesen tizenkét egyetemi és főiskolai kar közül válogathat, a rangsor élén a Színház- és Filmművészeti Egyetem áll.

Az egyetemek és főiskolák rangsorát már az eduline-on is megtalálhatod: böngéssz képzési terület szerint, nézd meg, hol tanítanak a legmagasabb tudományi fokozattal rendelkező oktatók, hol tanul a legtöbb PhD-hallgató, és hova vették fel a legmagasabb összpontszámmal rendelkező diákokat. A Felvi-rangsorokat itt találod.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara - az oktatói és hallgatói kiválóság alapján ezek az intézmények állnak a művészeti egyetemek-főiskolák Felvi-rangsorának élén.

A művészeti képzési területre első helyen jelentkezők körében a három nagy, művészeti képzésekre specializálódott egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Színház- és Fimművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem a legnépszerűbb. Mindhárom intézményben többszörös a túljelentkezés: a MOME-ra a száz elsőhelyes jelentkezőből tíznek, míg az SZFE-re mindössze négynek sikerült 2010-ben a bejutás. Alacsony, öt százalék körüli a bekerülési arány a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán is. Hány pont kellett 2010-ben a művészeti szakokhoz? A felvételi ponthatárokat itt nézheted meg.

Művészeti terület: minden évben legalább tíz-tizenötszörös a túljelentkezés

Rangsor az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján

A művészeti képzésekre felvett hallgatóknak a Budapesti Kortárstánc Főiskolán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kellett a legjobban teljesíteniük, a felvételi átlagpontszám itt a legmagasabb, meghaladja a 430 pontot. A felvételin a legjobban teljesítő középiskolák diákjai egészen kis számban kerültek be első helyen művészeti képzésekre, OKTV-helyezettet egyáltalán nem találhatunk köztük. A nyelvvizsgával felvettek aránya a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a legmagasabb, itt az elsőévesek mintegy háromnegyede rendelkezik nyelvvizsgával.

Rang Intézmény Rang a hallgatók kiválósága alapján Rang az oktatók kiválósága alapján
1. Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 2. 1.
2. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 1. 3.
3. Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) 3. 4.
3. Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar (PTE-MK) 5. 2.
5. Budapesti Kortárstánc Főiskola (BKTF) 4. 7.
6. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetm (LFZE) 7. 5.
7. Kaposvári Egyetem Művészeti Kar (KE-MK) 6. 8.
8. Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) 12. 5.
9. Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar (DE-ZK) 9. 9.
10. Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar (SZTE-ZMK) 8. 11.
11. Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete (ME-BBZI) 11. 10.
12. Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet (SZE-ZMI) 10. 12.

A művészeti képzési terület teljes kari rangsorát itt találod.

A PhD-képzés alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem áll az élen. Az egy OTDK-helyezett hallgatóra jutó nappali tagozatosok száma alapján a Magyar Képzőművészeti Egyetem került az első helyre, de a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara sem sokkal marad le.

Az oktatói gárda alapján az összesített rangsor élén a Színház- és Filmművészeti Egyetem áll. A PhD/DLA fokozattal rendelkezők aránya is az SZFE-n és a pécsi egyetem művészeti karán a legmagasabb, kandidátusi és akadémiai doktorátussal rendelkező oktató – a képzési terület sajátosságai miatt – alig tanít a művészeti intézményekben.

Nincsenek "tömegszakok": sokan jelentkeznek, kevesen jutnak be

A legnépszerűbb művészeti szakok

A művészeti képzések – eltérően más felsőoktatási területektől – nem lehet „tömegszakokat” találni, ráadásul a bejutáshoz jóval fontosabb a rátermettség és az alkalmasság, mint más képzéseknél. A művészeti szakokra legendásan nehéz bekerülni, mivel évtizedek óta többen jelentkeznek, mint ahány hallgatót a kis létszámú szakokra fel tudnának venni, egyes szakokon 10-15, máshol akár 20-25-szörös túljelentkezés van. Az alapszakok közül a színművész és az előadóművész számít a legvonzóbbnak: ezeket több mint hétszázan jelölték meg első helyen a jelentkezési lapon. A legnépszerűbb szakok listáját itt találod.

Mit érdemes tudni a művészeti szakokról?
Az iparművészeti, multimédiás, táncművészeti és zeneművészeti képzések jelentős része a bolognai rendszer bevezetése óta többciklusú, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen csak osztatlan szakra jelentkezhetsz, míg az építőművészeti, a film- és a videoművészeti területen alapszakokat és osztatlan, egységes szakokat is indítanak. A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan a képzőművészeti képzés osztatlan maradt, ahogy öt színház- és filmművészeti szak is: a filmdramaturg, a színházrendező, a színházi dramaturg, a színházi koreográfus és a színművész.

eduline