szerző:
Eduline

A londoni Queen Mary College hallgatói lapjának legfrissebb száma azonnal óriási tiltakozást váltott ki, "A bolti lopás művészete" című írás szerzője ugyanis részletesen számol be például a biztonsági kamerák kicselezésének módszereiről.

A diákújság februári számának címlapja
„Próbálj meg rájönni, hol vannak a kamerák, és hogy ki nézi őket!”, „állj nekik háttal anélkül, hogy gyanússá válnál!”, „ha kijönnek a rendőrök, viselkedj úgy, mintha nagyon be lennél rezelve, mert így azt gondolják majd, hogy ez az első eseted, és nem fogják megnézni, hogy van-e priuszod” – ezek hasonló tanácsok szerepelnek a londoni Queen Mary College lapjának februári számában.

A cikk eredetileg egy ausztrál diákújságban jelent meg, onnan vették át a főiskola The Paper című lapjának szerkesztői, és jelentették meg a „bajkavarási útmutató” sorozat első részeként. A kiadványt először egy fővárosi diáktüntetésen osztogatták, majd a wearethepaper.org címen az interneten is elérhetővé tették. A lapot az iskola doktoranduszai szerkesztik, akik közül többen részt vettek a Millbank Tower ostromában. A Konzervatív Párt adminisztrációs központjába tavaly novemberben törtek be a tandíjemelés ellen tüntető diákok. Az összecsapásokba torkolló megmozdulásokról itt olvashatsz bővebben. 

A cikk hatalmas felháborodást keltett: Andrew Dodd, a brit kiskereskedelmi konzorcium szóvivője szerint lehetséges, hogy a lap szerkesztőit be fogják perelni bolti lopásra való felbujtásért. „Az útmutató rendkívül felelőtlen, sőt egyenesen illegális. A bolti bűncselekmény nem játék, mert rengeteg pénzébe kerül a kiskereskedőknek és a becsületes vásárlóknak, akiknek végül többet kell fizetniük az áruért” – nyilatkozta a Daily Mailnek.

A tanácsokat nemcsak a kiskereskedők, hanem a főiskola diákjai is méltatlankodva fogadták. „Abból, hogy közpénzekből ilyen újságokat alapítanak, jól látszik, hogy a baloldali akadémikusok és diákjaik mennyire lenézik az adófizetőket” – mondja Jonathan Boulton, az intézmény harmadéves, történelem szakos hallgatója azzal kapcsolatban, hogy az újság az állami főiskola anyagi támogatásának köszönhetően jelent meg.

Holly Webb jogász szerint is beperelhetik a szerkesztőket a cikk publikálásáért, mivel a büntető törvénykönyv értelmében a felbujtás akkor is törvényellenes, ha végül nem valósul meg a bűncselekmény. Annak idején az ausztrál újság szerkesztőit is beperelték, de aztán ejtették a vádat. „A szerkesztőket feljelenthetik, de végül a rendőrségen és az ügyészeken múlik majd, hogy megindítják-e az eljárást” – mondja a büntetőjogász.     

A kilencezer példányban terjesztett kiadvány szerkesztői azzal védekeznek, hogy a cikket szatirikus írásnak szánták. Az iskola vezetői szintén a szöveg ironikus hangvételével mentegetőznek. „Szerkesztői szerepet nem töltünk be az újságnál. A cikk nem tükrözi az iskola nézeteit” – szögezi le a Queen Mary szóvivője.

eduline