szerző:
Eduline

Tandíj, költségtérítés, BKV-bérlet, kollégium vagy albérlet – félévente akár egymillió forintba is kerülhet a tanulás. Minden harmadik hallgató dolgozik azért, hogy legyen miből tandíjat vagy költségtérítést fizetni, 53 százalékuk pedig a tankönyvekre és a vizsgadíjakra teremti elő saját erejéből a pénzt a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának felmérése szerint.

A felmérés eredményei szerint a költségtérítéses hallgatók mindössze 16 százalékának nem kell foglalkoznia anyagi ügyekkel: ők azok, akiknek a szülei teljes egészében tudják állni a képzés költségeit. A többiek dolgoznak vagy diákhitelt vesznek fel, hogy a szemeszter elején be tudják fizetni a száz-kétszázezer forintos tandíjat, 12 százalékuk diákhitelből fizet, 29 százalékuk pedig teljesen egyedül teremti elő a szükséges összeget.

Modern Üzleti Tudományok Főiskolája: ledolgozhatják a tandíjat a hallgatók

A tankönyveket a szülők 27 százaléka tudja megvásárolni gyermekének, a Modern Üzleti Főiskola felmérése szerint azonban a lakhatás költségei kevésbé viselik meg a családi kasszát, a megkérdezett nappali tagozatos hallgatók több mint fele ugyanis otthon él, 14 százalékuk pedig kollégiumi férőhelyet kapott.
 
Az étkezés, az utazás és a telefonálás költségeiről a megkérdezett hallgatók 65 százaléka teljes egészében vagy részben önmaga gondoskodik – a szórakozás költségeibe még kevesebb szülő, csupán 12 százalék száll be.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) felmérése arra a következtetésre jutott, hogy a hallgatókat megterhelheti a tanulási költségek előteremtése. Sok időt és energiát fordítanak olyan alkalmi vagy diákmunkákra, amelyek szervesen nem kapcsolódnak a tanulmányaikhoz, így az önéletrajzukba sem kerülhet be szakmai gyakorlatként.

Ledolgozhatják a tandíjat a MÜTF hallgatói

Munkát szerez a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) azoknak a hallgatóknak, akik jelentkezéskor vállalják, hogy a tandíjat vagy annak egy részét ledolgozzák. Bekapcsolják a programba azokat a cégeket és vállalatokat, amelyekkel eddig is szoros kapcsolatot alakított ki az intézmény. Várhatóan nem tudnak mindenkinek állást találni, ezért előfordulhat az is, hogy a hallgató a tandíjnak csak egy részét tudja ledolgozni.

A munkavállalás nem mehet a tanulás rovására: a programban részt vevő diákoknak ugyanis egyéni tanrendet, elektronikus tananyagot, videokonferenciás konzultációt biztosítanak. A hallgatók havi 4500 forintért notebookot is bérelhetnek. A főiskola a legtehetségesebb hallgatóknak ösztöndíjprogramot szervez, ez a lehetőség azok előtt is nyitva áll, akik részt vesznek a munkavállalási programban.

eduline