szerző:
Eduline

Magyarországon is virágzik a diplomagyártás, és egyre többen próbálnak sokévnyi tanulás helyett gyorsan, olcsón felsőfokú oklevélhez jutni - írta a Magyar Nemzet.

©
A lap információi szerint olyanok is akadnak, akik valódi diplomát szeretnének komoly erőfeszítések nélkül: ők bérvizsgázót alkalmaznak.

Ugyanakkor a cikk írója figyelmeztet: a hamis diplomát vásárlók jobb, ha tudják: nemcsak a hamisító követ el bűncselekményt, hanem az is, aki használja az okmányt. Megemlítik azt is: legálisan működő internetes oldalon is hirdetnek olyan szolgáltatást, amelynek keretében tanárok pénzért oldanak meg házi feladatot.

Egyre többen vennénekhamis diplomát?


„Regisztrált diplomát vennék. Kiváló minőségért korrekt árat fizetek” – csak egy hirdetés a sok közül, amelynek feladója a tankönyvek fölötti görnyedés helyett pénzért szeretne végbizonyítványhoz jutni. Van, aki pontos igényeket is közzétesz az internetes apróhirdetési oldalakon, például hogy melyik felsőoktatási intézményből származzon az okmány, és hogy milyen szak szerepeljen rajta. „Tiszta, eredeti diploma (BA/MA is). Nincs előre fizetés, nincs személyes találkozó. Gyorsan és megbízhatóan” – olvasható egy másik apróhirdetésben.

A hamisítványok előállítói és terjesztői általában kevés információt közölnek, a lebukás veszélye miatt az elérhetőségként megadott e-mailcímük is rövid ideig él, és persze legtöbbször a hamisított oklevelek árát sem tüntetik fel. „A hamisítványok minőségétől és a felhasználás területétől függően ezek a bizonyítványok általában 10 000 és 200 000 forint közötti összegekért kelnek el” – mondta korábban az Eduline-nak Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egy profi technikával előállított jogi vagy közgazdász diploma sokkal többe kerül a feketepiacon, mint egy középiskolai vagy főiskolai végzettséget igazoló oklevél. A hamis diplomák mellett a szakdolgozatüzlet is virágzik - a sajátos "szolgáltatásról" szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline/MTI