szerző:
Eduline

Közokirat-hamisítás miatt indult rendőrségi eljárás egy besenyőtelki férfi ellen, aki lejárt diákigazolványára a vasútállomáson vásárolt hamis érvényesítő matricát - diákjeggyel akart utazni, de lebukott, így akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A férfi diákjeggyel utazott a Mezőtúr felé közelekedő vonaton, a kalauznak azonban gyanús volt a diákigazolvány hátulján lévő kaparásnyom, ezért rendőrt hívott. A besenyőtelki volt hallgató elismerte, hogy már egyetlen felsőoktatási intézményben sincs hallgatói jogviszonya, az érvényesítő matricát a vasútállomáson, indulás előtt vette. Közokirat-hamisítás miatt indított eljárást a rendőrség, így a trükköző férfit akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik - írja a Szoljon.hu.

Két hirdetés a sok közül: virágzik a "matricabiznisz"

Tíz-tizenötezer forintért gyakorlatilag bárki "meghosszabbíthatja" lejárt diákigazolványát, ennyibe kerül ugyanis egy eredeti, kerülőúton megszerzett érvényesítő matrica. Az internetes apróhirdetési oldalakon egymást érik a diákigazolvánnyal és matricákkal üzletelők hirdetései: a középiskolai mellett a kék igazolványra való változatot is gond nélkül lehet vásárolni - pedig a trükközők dolgát néhány éve alaposan megnehezítették, azóta a matricára nemcsak a tanév és a félév számát, hanem a felsőoktatási intézmény nevének rövidítését is rányomtatják.

eduline