szerző:
Eduline

A magyar iskolákban érettségizőket hátrányosan érintő rendelkezésekkel fogadta el az ukrán oktatási minisztérium a 2011. évi felsőoktatási felvételi szabályzatot - a magyar anyanyelvű diákoknak is ugyanazt az érettségi tesztet kell megírniuk ukrán nyelvből és irodalomból, mint az ukrán anyanyelvá végzősöknek, magyarból azonban továbbra sem lehet majd emelt szintű érettségit tenni.

 A felvételi rendszerről Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke a lapnak elmondta: sajnos beigazolódtak a KMPSZ és a főiskola aggodalmai, hiszen annak ellenére sem következett be a magyar nyelv rehabilitációja, hogy több helyi magyar szervezet és hivatal számos alkalommal bejelentette, hogy megoldották ezt a kérdést, s a magyarországi sajtó is azzal volt tele, hogy a téma lekerülhet a napirendről. A helyzet jelenleg ugyanaz, mint tavaly vagy tavalyelőtt volt - tette hozzá.
   
Az oktatási vezető szerint annak ellenére sem tapasztalható pozitív változás, hogy a szeptemberben közzétett felvételi szabálytervezettel kapcsolatos javaslatait és észrevételeit mind a KMPSZ, mind a magyar főiskola, mind pedig a Kárpátalja megyei tanács oktatási és kisebbségi bizottsága eljuttatta minden érintett hivatalnak. "Elküldtük javaslatainkat többek között az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztériumnak, a tárca kisebbségi főosztályának, sőt Ukrajna budapesti nagykövetségének is, hogy ne érjen bennünket az a vád, miszerint nem tájékoztatjuk megfelelően az ukrajnai hatóságokat, mielőtt a külföldhöz fordulnánk problémáinkkal" - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a néhány napja megjelent, az oktatási miniszter által aláírt felvételi szabályzat nem tartalmaz változásokat a tervezethez képest a magyarokat hátrányosan érintő kérdésekben.
   
Orosz szerint "újra bebizonyosodott, a jelenlegi hatalom semmit sem tart be azokból az ígéretekből, amelyek az év eleji elnökválasztás előtt hangzottak el a nemzetiségi kisebbségeknek címezve, s amelyekkel a Régiók Pártjának magyar csatlósa, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) is kampányolt Kárpátalján".
   
A KMPSZ elnöke elmondta: a magyar iskolák végzőseinek továbbra is ugyanazt az érettségi tesztet kell megírniuk ukrán nyelvből és irodalomból, amelyet az ukrán iskolát végzett ukrán anyanyelvűek számára dolgoztak ki. A magyar nyelv és irodalom továbbra sem lehet sem emelt szintű érettségi, sem felvételi vizsgatárgy még a felsőoktatási intézmények magyar tagozatain sem, míg például az orosz nyelv és irodalom a következő esztendőtől immár választható lesz az orosz szakra felvételizők esetében - mutatott rá. "Ez egyébként egy újabb hátrányos megkülönböztetése a magyar nyelvnek Ukrajnában az eddigiekhez képest" - emlékeztetett Orosz, jelezve, hogy a KMPSZ a többi között javasolni fogja, hogy a magyar felvételi kérdése szerepeljen a magyar-ukrán kormányközi kisebbségi vegyes bizottság legközelebbi ülésének napirendjén.

 MTI