szerző:
Eduline

Nulla százalékra csökken a felsőoktatási hallgatók számára elérhető diákhitel2 kamata - döntött a kormány, közölte közös sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója - írja a Pénzcentrum.

©
A kormány októbertől eltörli a diákhitel2 kamatát, a kamatok megfizetését a kormány vállalja magára, az intézkedés a már folyósított hitelekre is vonatkozik

- mondta el Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, a Diákhitel Központtal közösen tartott sajtótájkoztatón. Az államtitkár azt is elmondta, hogy 2017 februártól a diákhitel 2 nemcsak az önköltséges, hanem az idegen nyelvű képzésben részt vevők számára is elérhetővé válik - írja a Pénzcentrum.

Az oldal írja, hogy a diákhitel1 havi maximum felvehető értéke 70 ezer, aki külföldön tölt egy vagy két félévet, az ennek az összegnek a dupláját veheti fel. Szintén jövő februártól lesz érvényes, hogy aki rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül, szintén mentesül a kamtfizetés alól az ellátás idejére.

Szeptember 30-ig kitolódik a diákhitel2 igénylési időszaka a folyó félév tekintetében - közölte Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezetője, majd hozzátette, hogy aki befizette az önköltséges díjat, az október 15-ig visszaigényelheti azt, és felveheti a diákhitel2 konstrukciót, melyet a diáknak elutalnak írják.

A diákhitelek törlesztéséhez kapcsolódik, hogy a volt diákok számára a munkáltatók cafeteria keretében is támogathatják a munkavállaló törlesztését, ez adó- és járulékmentes lesz.

A diákhitel1 és a diákhitel2 a hazai felsőoktatási hallgatók számára alanyi jogon elérhető konstrukció. A diákhitel1 szabadon felhasználható, a diákhitel2 csak felsőoktatási tandíjra és az idegen nyelvű oktatási képzések térítési díjára vehető igénybe.

Idén 3 458-an igényeltek eddig diákhitel2-t, és mindkét konstrukció vonatkozóan már minden negyedik igénylés teljesen elektronikusan megy végbe.

Mi is a különbség a Diákhitel 1 és a Diákhitel 2 között? Minden fontos információ a Diákhitel 2-ről

Nemsokára kezdetét veszi a egyetem, mielőtt azonban belekezdenétek az első szemeszterbe, van pár dolog, amit érdemes tudni. Ahhoz, hogy meghozhassatok egy komoly döntést, ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ki veheti fel? Ezt a hitelformát kizárólag állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatók igényelhetik. Mennyi ideig igényelhető?