szerző:
Eduline

Külfölddel ellentétben, Magyarországon az a tendencia, hogy minél hamarabb igyekszik az embert beszerezni egy saját lakást. Azonban a növekvő négyzetméterárak, a szigorított hitelkonstrukciók mellett pályakezdőként ez szinte az abszolút lehetetlen kategóriába kezd beleesni.

Egyre több lehetőséget kapnak a pályakezdők arra, hogy lakást vásárolhassanak - elméletileg. De tételezzük fel, hogy a húszas évei elején járó fiatal, aki nem rég esett ki az egyetem padjából még nem akar nagy családot, hanem mondjuk karrier orientált. Emiatt az élet terv miatt azonban első körben lemarad azokról a lehetőségekrő (CSOK, letelepedési támogatás, stb.) amik elméletileg ezüst tálcán kínálják a jobbnál-jobb ingatlanok megszerzését.

Mégsem értéktelen a bölcsészdiploma? Ennyit lehet keresni friss diplomásként

Valamelyik bölcsészképzésen szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 legnépszerűbb bölcsészettudományi alapszakjainak elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.

A pályakezdő fiatalok átlagkeresete 160 ezer forint táján mozog. Szülői kezdőtámogatás nélkül ez az összeg éppen egy rendes kategóriájú albérlet megfizetésére és az alapvető termékek és számlák kifizetésére elég. Félretenni belőle ugyan lehetséges, de annyit, amennyi egy hitel kezdőtőkéjének kifizetésére elég, ami a bankok többségénél a vásárolni kívánt lakás értékének 30%-át jelenti, kevés.

Így lehet kijönni egy hónapig 40 ezer forintból egyetemistaként - spórolós tippek

Az egyetemi évei - ha van szülői támogatás és ösztöndíj, ha nincs - senkinek sem jelentik az anyagi jólét csúcsát. Sőt, inkább jó pár szűk esztendővel lehet azonosítani ezt az időszakot. Spórolási tippeket és eddig talán még nem ismert lehetőségeket gyűjtöttünk össze nektek, hogy egyszerűbb legyen kihúzni hó végéig.

Ebben sokat segíthet az a lakástakarék lehetőség, aminek keretein belül az állam hozzájárul a félretett pénzedhez, majd hitellehetőséget is kínál a befektetés lejáratakor. Azonban a minimális futamidő 4 év, ami alatt további súlyos milliók kerülnek albérleti díj néven kidobásra.

Az ingatlan lízing egy jó megoldást jelenthet a fiatalok számára, ahol a minimális, 10%-os kezdőtőke kifizetése után a bank megvásárolja azt az ingatlant, amit kinéztél magadnak, és egy gyűjtőszámlára fizeted az albérleti díjat, ami ebben az esetben a hiteltörlesztéssel is egyenlő. Ha pedig az évek során teljesen befizetted a lakás árát a számlára, akkor a birtokodba kerülhet, ha zárt végű ingatlna lízinget választasz. Ami hátránya ennek a konstrukciónak, hogy egyrészt kétszer kell kifizetned a bank heylett a vásárlási illetéket, illetve, hogy ha egyszer nem tudnál fizetni a gyűjtőszámlára, akkor, lévén, hogy nem a tiéd a lakás, a bank bármikor kitehet onnan. De ha a végén nem is lesz tiéd az ingatlan, még így is kevesebbet fizettél havonta a banknak, mint amennyit egy főbérlőnek fizettél volna, tehát alapjaiban jobban jársz.

Ha te más úton sikeresen szereztél lakást, vagy van tapasztalatod az általunk összeszedett lehetőségekkel, írd meg nekünk az [email protected] címre, hogy segíthessünk a lakás vásárlást fontolgató pályakezdőknek.