szerző:
Eduline

Mikor jelentkezhettek a második ingyenes szakképzésetekre, és járnak-e ilyenkor a diákkedvezmények? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

A második OKJ-s képzés is ingyenes? Ha igen, akkor hány éves korig és milyen feltételekkel?

Még áprilisban felmerült a szakképzés átalakításánál, hogy ingyenessé tennék a második OKJ-s képesítés megszerzését is. Emellett szó volt arról is, hogy 25 éves korig meghosszabbítanák a nappali rendszerű iskolai oktatásban való részvétel lehetőségét, illetve az első szakképesítést bárki, korra való tekintet nélkül, a felnőttoktatás nappali munkarendje szerinti képzésben szerezhetné meg. A törvény szerint: "Magyarországon az első és második, az állam által elismert szakképesítés megszerzését az állam az iskolai rendszerű szakképzés keretein belül - a törvényben meghatározott feltételekkel - ingyenesen biztosítja a szakképző iskolai tanulók számára."

Ezekhez járnának a diákoknak járó kedvezmények?

A diákoknak járó kedvezményeket attól függően kapjátok, hogy nappali, esti vagy levelező munkarendben tanultok. A nappali és esti tagozaton jogosultak vagytok például diákkedvezményes BKK- és MÁV-jegyre és bérletre, a levelezősök viszont csak kedvezményes jegyet vehetnek a lakóhelyük és az iskola között.

Felsőfokú szakképesítés (főiskolán) befolyásolja az OKJ-s képzés ingyenességét vagy számát?

Nem, ahogyan a megszerzett ingyenes OKJ-s képesítés sem befolyásolja azt, hogy hány állami féléven tanulhattok egyetemen, főiskolán. Itt találjátok az ingyenes OKJ-ről szóló legfrissebb cikkeinket, itt pedig a szakképzés átalakításáról olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!