szerző:
MTI

Újra meghirdetik az eddig igénybe vehető rezidensösztöndíjakat, és új elemként a sürgősségi orvostan...

©

Újra meghirdetik az eddig igénybe vehető rezidensösztöndíjakat, és új elemként a sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei pályázhatnak a Gábor Aurél-ösztöndíjra - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Szócska Miklós a Heim Pál Gyermekkórházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Markusovszky-, a Than Károly- és a Méhes Károly-ösztöndíj mellett új elemként meghirdetik a Gábor Aurél-ösztöndíjat, amelynek a keretszáma 15 fő, ez havonta nettó 200 ezer forint juttatással jár.

Aki jelentkezik a  sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjeinek meghirdetett ösztöndíjra, vállalja, hogy a folyósítás időtartamának megfelelő ideig az Országos Mentőszolgálat által meghatározott helyen végez sürgősségi ellátást, és nem fogad el hálapénzt. Utóbbi kitétel az összes többi, most újra meghirdetett ösztöndíjra is vonatkozik - mondta el az államtitkár.

Szócska Miklós ismertetése szerint újra kiírják a Markusovszky-ösztöndíjat a szakorvosjelöltek részére. Erre 550 jelentkezőt várnak, és a rezidensi díjazáson felül havi nettó 100 ezer forint juttatással jár. Szintén feltétel, hogy nem fogad el a szakorvosjelölt hálapénzt, és köteles egy ideig a közfinanszírozott ellátásban munkát vállalni.

A szakgyógyszerészjelöltek a Than Károly-ösztöndíjra jelentkezhetnek, húsz jelöltet díjaznak, és szintén vállalni kell a közfinanszírozott ellátásban való munkavállalást és azt, hogy nem fogad el a rezidens paraszolvenciát. Ez az ösztöndíj havi nettó 100 ezer forinttal jár.

A Méhes Károly-ösztöndíjat a csecsemő- és gyermekgyógyász területet választó rezidenseknek hirdetik meg, az ösztöndíj létszámkerete 15 fő, és havi nettó 200 ezer forint a díjazás. A jelölteknek vállalniuk kell, hogy betöltetlen házi gyermekorvosi körzetben végzik tevékenységüket, illetve azt, hogy átirányíthatók egyéb háziorvosi körzetekbe.

A meghirdetett ösztöndíjakra összesen 756 millió forint áll rendelkezésre, és azokra már most lehet pályázni az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál. A jelentkezési határidő 2014. január 3-a.

Szócska Miklós beszámolt arról, hogy a korábban már meghirdetett és jelenleg is futó ösztöndíjaknak köszönhetően egyértelműen csökkent azon szakorvosjelöltek száma, akik külföldre mennének. Eddig 1107-en jelentkeztek összesen a különféle ösztöndíjakra; 1075 szakorvos- és 32 szakgyógyszerészjelölt - tette hozzá az államtitkár. Milyen ösztöndíjakra pályázhatnak az egyetemisták, főiskolások? Itt találjátok összefoglalónkat.