szerző:
Eduline

Már hónapok óta kerestek állást, de még egy cégtől sem kaptatok ajánlatot? Öt tipp friss diplomásoknak.

1. Végezzetek el egy ingyenes OKJ-s képzést

Sokan nem tudják, hogy az első szakképesítés megszerzése mindenkinek ingyenes, attól függetlenül, hogy van-e diplomájuk. Nappali, iskolarendszerű képzésben - ez napi 5-6 órás elfoglaltságot jelent - 21 éves korig tanulhattok ingyen, esti vagy levelező képzésben viszont korhatár nélkül. Az ingyenes OKJ-képzésekről szóló részletes összefoglalónkat itt találjátok.

2. Vegyetek részt egy gyakornoki programban

Bár fizetést nem (vagy alig) kaptok a gyakornoki munkáért, ha jól teljesítetek,az adott szervezettől a program végeztével állásajánlatot is kaphattok. Rendszeresen ellenőrizzétek az egyetemetek, főiskolátok alumni-oldalát és levelezőlistáit, a pályázatfigyelő honlapokat, de nyugodtan küldhettek e-mailt azoknak a cégeknek, civil szervezeteknek vagy intézményeknek, ahol szívesen dolgoznátok - baj nem lehet belőle. Tíz hiba, amit minden álláskereső elkövet.

3. Tanuljatok meg egy "kis nyelvet"

Nem azért "kicsi", mert kevesen beszélik, hanem azért, mert Magyarországon kevesen szereztek belőle nyelvvizsgát. Viszonylag kevesen beszélnek például oroszul, svédül vagy kínaiul, pedig sok munkakör van, amelyhez követelmény valamelyik kis nyelv ismerete, legyen szó akár ügyfélszolgálatról vagy egy exporttal foglalkozó vállalatról. Lehet, hogy egy Shared Services Centerben (SSC) üldögélni nem a legizgalmasabb állás, de kezdetnek nem rossz. 

Érdemes persze fejleszteni az angoltudásokat is: a HVG Állásbörzén részt vevő hazai vállalatok 90 százalékánál pályázati feltétel a nyelv társalsági szintű ismerete. A részleteket itt olvashatjátok.

4. Önkénteskedjetek külföldön

Így nem csak tapasztalatot szerezhettek, de a nyelvtudásotokat is csiszolhatjátok. Akkor is jó választás a külföldi önkénteskedés, ha a diploma megszerzése után valami másra vágytok, és szeretnétek még egy évvel kitolni az álláskeresést.

©

Fizetést nem kaptok, de szállást és az ellátást igen, az esetek nagy részében pedig ingyenes nyelvtanfolyamon is részt vehettek, és jár zsebpénz is. Mindenképpen nézzetek szét az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service, EVS) által hirdetett önkéntes munkák között, amelyekre 18-30 évesek jelentkezhetnek.

5. Jelentkezzetek a Diplomamentő programra

A Diplomamentő programra azok jelentkezhetnek, akik sikeres államvizsgát tettek, már nincs hallgatói jogviszonyuk, a diplomájukat viszont nyelvvizsga hiányában még nem vehették át. Legalább alapfokú (B1-es) nyelvtudással kell rendelkeznetek, egy szintfelmérő tesztet is ki kell töltenetek. Ezután 120, 180 vagy 240 órás, angol, német vagy francia nyelvtanfolyamon vehettek részt.

A szintfelmérőért, az oktatásért és a tananyagért nem kell fizetnetek, a nyelvvizsgáért viszont igen. A programra érdemes minél előbb regisztrálni, mivel összesen 13 ezer "majdnemdiplomás" oktatását támogatják, de már 30 ezren jelentkeztek. Előnyben részesítik azokat, akik munkanélküliek vagy első diplomájukat szereznék meg. Nincs korhatár és állampolgársági megkötés sem. A tanfolyam elvégzése után 2015. december 31-ig kell középfokú (B2) komplex nyelvvizsgát tennetek. A programról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Tegyél a tudatos karrierépítésért! Térképezd fel a munkaerőpiac lehetőségeit és az aktuális képzési kínálatot, hogy megtaláld a számodra ideális lehetőséget! Várunk a HVG Állásbörzére szeptember 24-25-én!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!