szerző:
Eduline

Minden OKJ-s képzést el lehet végezni ingyenesen? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Nem vettek fel egyetemre, ezért szeretnék elkezdeni egy szakmát, amíg nem felvételizek újra. Minden OKJ-s képzést elvégezhetek ingyenesen?

Sajnos nem. Ez egy gyakori tévhit. Bár az állam 2015 óta valóban két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne.

Ha OKJ-s képzésekről beszélünk, megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyami rendszerű képzések nem ingyenesek, fizetni kell értük. A tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg. Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Ezeket végezhetitek el ingyenesen. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Ingyenes OKJ-s képzést kerestek? Itt megtaláljátok az összeset

Milyen OKJ-s képzéseket végezhettek el államilag támogatott formában és pontosan hol találom a képzések listáját? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Ahogy arról már többször beszámoltunk, az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes - akkor is, ha már van például diplomátok. Vannak azonban feltételek, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy ingyen tanulhassatok.