szerző:
Eduline

Gondolkoztok egy OKJ-s képzés elkezdésén, de nem tudjátok, hogy az iskolai végzettségetekkel milyen lehetőségeitek vannak? Megmutatjuk, milyen számokat kell figyelnetek és mit jelentenek pontosan.

©

Ha az OKJ-s képzések (az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése) listáját szeretnétek megnézni, kattintsatok ide. A képzések neve mellett különböző számokat találtok - ha azt szeretnétek megtudni, hogy a saját iskolai végzettségetekkel elkezdhetitek-e a kiválasztott kurzust, a "szint" oszlopban lévő számot kell figyelnetek.

A számok a következő szintű OKJ-s képzéseket jelzik:

21: alapszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá.

31: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá.

33: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá.

51: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem kell hozzá, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen)

52: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább érettségi bizonyítvány kell hozzá.

54: emelt szintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább érettségi bizonyítvány és érettségi után egy év szakmai képzés kell hozzá.

55: felsőfokú szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább érettségi bizonyítvány és érettségi után két év szakmai képzés kell hozzá.

61: felsőfokú szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább diploma kell hozzá.

Itt a legnépszerűbb ipari OKJ-s képzések listája

Idén is a gépkezelői és a gépészipari tanfolyamok a legkeresettebbek - derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból. Ebben az évben a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé az ipariolaj- és gáztüzelőberendezés-kezelő képzés is felkerült a legnépszerűbb tanfolyamok listájára. Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője elmondta, hogy 2018-ban kiugróan megnőtt a külszíni bányász és a gát- és csatornaőr képzések iránti érdeklődés.