szerző:
Eduline

Bár gyakran elfeledkezünk róluk, ez nem változtat a tényen, hogy sokan köszönhetünk nekik. Magyarország évek óta szakmunkaerő-hiányban szenved a külföldre utazó és ott más ágazatban elhelyezkedők miatt. A német kézműves kamara által készített videóban bepillanthattok egy olyan világba, ahol nincsenek mesteremberek.

©

Gondoltál már arra, hogy mi történne az emberiséggel, ha a kétkezi munkások eltűnnének a föld színéről? Ki építene házat a fejed fölé? Ki varrná meg a ruhádat? Ki aratná le a kenyeredhez szükséges búzát? Nem is folytatom tovább a sort, inkább nézd az alábbi videót!

A német kézműves kamara kisfilmje felhívja a figyelmünket arra, hogy manapság hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kétkezi munkások érdemeiről. Bár nincsen diplomájuk, amivel dicsekedhetnének, mégis olyan tudás van a birtokukban, ami biztosítja mindannyiunk számára a 21. századi modern technológia élvezetét.

Kik ők és mit tesznek nap mint nap értünk? Alább megtudhatod, hogy melyik ágazatban dolgozik például az autód kerekének minőségéért felelős szakember.

©

Szakmunkás ágazatok

Élelmiszeriparban dolgozók közé tartozik például a bolti hentes, az élelmezésvezető, a pék, a sajtkészítő, a szőlész-borász, a tejtermékgyártó és a zöldség-gyümölcsfeldozozó.
Mit köszönhetsz nekik? Kis túlzással ők biztosítják az alap életfeltételeinket. Kemény munkájuk által tehetsz finom fogásokat az asztalodra és szürcsölgethetsz ínycsiklandozó borokat a nyári vakációd során.

A könnyűipar szakmunkás ágazatba tartoznak többek közt a bőrdíszművesek, a cipőkészítők, a ruhaipari technikusok és a szabók.
A csinos ruháktól kezdve a kedvenc cipődön keresztül egészen a fehérneműdig mindent ők készítenek. Ha eltűnnének a munkaerőpiacról nem lenne mit hordanod, nemhogy a munkában, még otthon, a négy fal között sem.

Vegyipar szakmák között találkozhatunk gumiipari technikussal, gyógyszeripari laboratóriumi technikussal, ipari üvegművessel, műanyagfeldolgozóval, papíripari technikussal, pirotechnikussal és üveggyártóval is.Nézz csak körbe! Láthatod, hogy mennyi minden van gumiból vagy műanyagból körülötted. Nem is hinnéd mennyire bonyolult ezeket a tárgyakat előállítani. Viszont a vegyiparban dolgozók gondolnak a cipőd talpára vagy a biciklid kerekére is. Értenek a plexi-üveg megmunkálásához, ami mosdók, fürdőkádak, műfogak elkészítésénél elengedhetetlen. Sőt, még az orvosok is használják az anyagot, amikor csontpótlásra kerül sor egy beavatkozás során.

©

A fémipar mesteremberei közé sorolhatóak például a kovácsok, az evőeszközök, tányérfélék gyártói, a vízmelegítők, hőcserélő készülékek gyártói, a gáz-,  vízvezeték csőelemszerelvények és burkolatok gyártói is. Lakatosként biztosítanak téged arról, hogy stabil alapokon álljon a ház, amiben élsz. Nélkülük nem lenne se lépcső, se korlát az épületekben. A kocsid alvázának, vázszerkezetének, külső lemezborításának, szerelvényeinek elkészítése, szerelése és felújítása is mind-mind nekik köszönhető.

A gépiparban dolgozók karbantartási feladataik mellet felügyelik, irányítják, korszerűsítik a gyártási folyamatokat, laboratóriumi mérések végeznek el és anyag megmunkálási technikák, technológiák szakemberei. Ezenkívül még számos olyan tevékenységet tudnak professzionálisan ellátni, amitől egy hétköznapi ember haja az égnek állna.

 

©

A feldolgozóiparban egyre kevesebb ember dolgozik, mert munkájukat az automatizáció hatására gépek és számítógépes programok is képesek gondtalanul helyettesíteni. A komputerizáció és a robotizáció következtében sok pozíció teljesen értelmét vesztette. Kiket érint ez? Többek közt a textilszövőket, az édesség vagy jégkrém gyártókat, a testápoló-, tisztálkodási cikk gyártókat, a gyógyszerkészítmények előállításáért felelős személyeket és az órakészítőket is.

Az évek óta tartó szakmunkás hiány legfőbb szereplője az építőipar. Közutak, vezetékek és hidak vasbetonszerkezete a betonépítészek érdeme. A városok épületei és műemlékei szintén nekik köszönhetők. De az asztalosokról vagy a kertészekről sem érdemes elfeledkezni.

Tény, hogy 2017-re kimagasló munkaerőhiány alakult ki hazánkban, ami legfőképpen a szakmunkás tevékenységek körében vált érezhetővé. Sokan mennek külföldre szerencsét próbálni egy jobb élet reményében. Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója szerint az itthon maradtak közül sokan más iparágban igyekeznek boldogulni.

A szakképzési területek átszervezésének következtében is körülbelül csak két-három év múlva lépnének piacra a friss tudással rendelkező mesterek. Viszont fenn áll annak a veszélye, hogy addigra már lecseng a piaci keresletük.