szerző:
Eduline

A legesélyesebbnek tartott japán Murakami Haruki mellett két magyar, Nádas Péter és Krasznahorkai László is elnyerheti az aranyplakettet.

©

Minden évben közzéteszi fogadási listáját a Nobel-díjra esélyesnek tartott írókról a Ladbrokes fogadóiroda. Idén a kilencedik kiemelt Krasznahorkai László, akinek a hazai irodalmi életben azt követően csapott fel ismét a népszerűsége, miután angol nyelven is megjelentetett írásaival elnyerte a Man Booker-díjat. Az íróra hússzoros összeget fizetne a fogadóiroda.

Az "alternatív" Nobel-díjban már van magyar siker
A Harvard Egyetemen kiosztott, bizonyos szempontból poénos Ig-Nobel-díjat idén két magyar kutatási eredmény is elnyerte. Az ELTE kutatói a bögölyök lóválasztási szokásait, valamint a szitakötők fekete sírköveken való pihenését figyelték meg, mindkettőt releváns tudományos eredménnyel.

Idén is, immár sokadjára felkerült a listára Nádas Péter is, akit leginkább Párhuzamos történetek című írása miatt ismerhet a közvélemény. Amennyiben őt választaná a díjat elbíráló bizottság, huszonötszörös összeget fizetnének a rá fogadóknak.

Ők az idei Nobel-díj legnagyobb esélyesei

A Thomson Reuters médiavállalkozás az elmúlt 14 évben 39 Nobel-díj odaítélését jósolta meg helyesen. A közelgő díjátadóra is elkészült a listájuk. A Nobel-díjak idei kitüntetettjeit október 3. és 10. között jelentik be, hagyományosan elsőként az orvosi-élettani kategória, majd október 4-én a fizikai, 5-én pedig a kémiai kategória díjazottját vagy díjazottjait ismertetik Stockholmban.