szerző:
Eduline

Nem kell hozzá műértőnek lenni - állítják a múzeumok.

©

Általában a múzeumlátogatók nem szánnak elég időt a nézelődésre, sokan több múzeumot is egy napba akarnak zsúfolni utazásuk során. Egy felmérés szerint átlagosan fél percet szánunk egy festményre, ennyi idő alatt viszont nem lehet minden érdekes részletet felfedezni. Egy brit televíziós műsor múzeumokkal összefogva úgy döntött, hogy ráveszi a nézőket és a látogatókat, hogy alaposabban nézzenek körül, értékelve a művészetet.

Hat brit múzeumban, a Skót Nemzeti Portrégalériában, a cardiff-i Nemzeti Múzeumban, a londoni Guildhall Művészeti Galériában, a manchesteri Művészeti Galériában, a Lady Lever Művészeti Akadémiában Port Sunlightban és a Walker Művészeti Galériában Liverpoolban egy különleges játékra invitálják a látogatókat - írja a 444. Ha valaki a kiállított festmények közül megtalálja a hamisítványokat, azok egy döntőbe kerülve egy ötezer font (kétmillió forint) értékű műalkotásért küzdhetnek meg.

Műkincseket mentettek az enyészettől magyar hallgatók

Magyar restaurátorhallgatók diplomamunka-kiállítása mutatja be számos értékes, de elfeledett műkincsünket a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Magyar Nemzeti Múzeum, mint az iparművészeti restaurátorok képzésében résztvevő intézmény, Megmentett műkincsek címmel 2001 óta mutatja be a végzős restaurátor szakos hallgatók diplomamunkáit.

A szakemberek állítják, hogy a festményeken való eltéréseket egy nem műértő is felfedezheti, jellemzően valamilyen nem a képre illő elemet kell felfedezniük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!