szerző:
Eduline

Januártól megbénulhat a felnőttoktatás az Országos Képzési Jegyzék átalakítása miatt, a tanfolyamok ugyanis...

Hosszabbak lesznek a tanfolyamok, a fodrászképzés is

Januártól megbénulhat a felnőttoktatás az Országos Képzési Jegyzék átalakítása miatt, a tanfolyamok ugyanis hosszabbak és drágábbak lesznek – kérdés, ki tudják-e majd fizetni a cégek és a továbbtanulók a képzéseket. Mennyibe kerülnek az OKJ-s tanfolyamok most? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

„Csökkentik a szakmák számát, ezért erőltetett összevonások születtek. Az új tanfolyamok finanszírozhatatlanok, és az európai uniós oktatáspolitikai irányok alapján sem előremutatóak a változtatások” – összegezte véleményt az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) januári átalakításával kapcsolatban az atv.hu-nak Borsi Árpád, a Felnőttképzők Szövetségének főtitkára.

Az átalakítás hírére megnőtt az érdeklődés, sokan „még időben”, tehát január előtt szeretnék elkezdeni az állam által is elismert képzéseket. Az OKTÁV Továbbképző Központnál is nagy volt az érdeklődés a szeptemberben induló kurzusok iránt: „Ezt részint a jelenlegi feltételekkel – óraszámok, árak - utoljára induló tanfolyamoknak tulajdonítjuk” – mondta lapunknak Darits Ágnes vezérigazgató.

A januártól életbe lépő egyik fontos változás, hogy az OKJ-s tanfolyamoknál nem a maximális, hanem a minimális óraszámot határozzák meg. Borsi Árpád szerint a négyszeres képzési idő valószínűleg négyszeres tandíjat jelent, így sokakat elzár majd a képzéstől, mert nem lesz rá idejük és pénzük a család és munka mellett. A vállalatok sem fogják finanszírozni a munkavállalóiknak, és az állam sem fogja kellő mértékben támogatni az ilyen jellegű oktatást.

A főtitkár egyetért azzal, hogy bizonyos kurzusok esetében indokolt az óraszám és a bemeneti, azaz a jelentkezési, felvételi követelmények emelése, néhány esetben viszont nincs reális ok a háttérben.