szerző:
Eduline

Az eltelt negyed évszázad alatt 20 millió lakos hagyta el a régiónkat, köztük számtalan magyarral. A kivándorlás a fiatal és szakképzett munkaerőre jellemző, így lemarad a térség a fejlődésben.

©

Minél kevésbé hatékony a kormány és minél gyengébbek az intézmények (amelyek a jogállamiságot, az elszámoltathatóságot, valamint a korrupció elleni harcot biztosítják), annál valószínűbb, hogy a fiatal és jól képzett munkaerő külföldön keres jobb lehetőséget - írja az IMF szakértői jelentése alapján a Portfolio.

A kelet-közép-európai, valamint a délkelet-európai térség államai a teljes népességük 5 százalékát vesztették el, leginkább a fiatalok és a magasan képzettek közül. A teljes térségben ez némileg több mint 20 millió lakost érint, közülük 80 százalék Nyugat-Európába, 10 százalék az Egyesült Államokba emigrált. A legjellemzőbb csoportok között az orvosok, építészek és mérnökök találhatók.

Mindössze 105 fiatal jött haza a kormány hívására

Hiába dolgozik közel egy debrecennyi magyar csak Londonban, mindössze 105-en tértek haza a kormány közvetítésével kínált állások miatt. A Gyere Haza, fiatal! program nagyjából 100 millió forintos kerettel működik, és 134 partnercég magyarországi állásait kínálja a külföldön élő fiataloknak a nemzetgazdasági tárca és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.közvetítésével.

A kivándorolt magyarok is rengeteg pénzt utalnak haza a családjuknak, de ez meg sem közelíti Moldovát, ahol a hazai GDP 25 százalékát tette ki a nyugatabbra megkeresett, majd hazautalt pénz. Mivel a fiatalok mennek el, így az otthonmaradóknak több nyugdíjjárulékot kell fizetnie, hogy fenntartható maradjon a nyugdíjrendszer.

Az agyelszívás pedig jelentős munkaerőhiányt alakíthat ki egyes szakterületeken, melyek az ország fejlődésének záloga lenne.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!