szerző:
Eduline

Aki észnél van és gyorsan tud reagálni, az túlélheti ezt a kört is az álommelóért.

Híresen nehezek a Google állásinterjúi, a szokatlan feladatokról mésgfilm is készült korábban Gyakornokok címmel. Az interjúk azonban nem csak az elvárt magas színvonal, hanem a külső szemmel nézve érdekes kérdések miatt is különlegesek. Aki minden kihívást leküzd, az a magyar fiatalok szerint a legjobb munkahelyre kerül:

A Google és az Audi a magyar hallgatók szerint a legjobb munkahely

A magyar egyetemisták és főiskolások körében végzett felmérés szerint az IT szektor, az autógyártás és a bankszektor kínálja a legjobb munkahelyeket. Korábbi írásunkban bemutattuk, hogy az Universal Global felmérése szerint milyenek a magyar hallgatók munkahelyi elvárásai, valamint maguknak milyen karriert képzelnek el.

A felvételi eljárásra egy 140 kérdéses, fejtörőkből álló lista állít össze az évek során. többet ki is tiltottak, mert vagy túl nehéznek, vagy egyes területeken dolgozóknak túl könnyűnek bizonyultak. A hvg.hu a Business Insider nyomán az alábbi 15-ös listát válogatta ki:

 1. Hány golflabda töltene meg egy iskolabuszt?
 2. Mennyit kellene fizetni azért a takarítóknak, hogy Seattle összes ablakát lemossák?
 3. Képzeljen el egy országot, ahol minden pár fiú gyermeket akar. A pár addig próbálkozik, amíg nem jön össze egy fiú. Ha van egy lányuk, biztosan van egy másik gyerekük is. Milyen a nemek aránya az országban?
 4. Készítsen San Francisco számára evakuációs tervet.
 5. Miért kerekek az aknafedők?
 6. Hány zongorahangoló van az egész világon?
 7. Egy nap alatt hányszor fedik egymást teljesen az óra mutatói?
 8. Milyen jelentőséggel bír a “dead beef”?
 9. Egy férfi a szálloda elé tolta az autóját és vesztett. Mi történt?
 10. Meg kell győződnöd róla, hogy a Bob nevű barátod helyesen tudja-e a telefonszámod, de őt magát nem kérdezheted meg erről. Egy cetlire írt üzenetben kell megérdeklődni a dolgot, amit egy közös barát, Éva ad át neki, majd ő is hozza meg a választ. Mit kell a kártyára írni, hogy Bob biztosan értse a kérdést, de Éva ne tudja meg a telefonszámot?
 11. Egy kalózhajó kapitánya vagy, a legénység pedig szavazhat az arany felosztásáról. Ha a kalózok kevesebb mint a fele ért veled egyet, meghalsz. Mit javasolnál a kalózoknak az arany elosztásáról, hogy neked jusson a legtöbb rész, de életben is maradj?
 12. Van nyolc golyód, amik méretre azonosak egymással, súlyra viszont az egyik valamivel könnyebb a másik hétnél. Hogyan lehet megtalálni azt az egyet, ha csak egy mérleg áll rendelkezésre, és csupán kétszer lehet rajta mérni?
 13. Van egy 100 emeletes épület és van 2 teljesen egyforma tojásunk. Ha kidobjuk őket az ablakon, akkor vagy összetörnek, vagy nem. Minimum hány próbálkozásból állapítható meg, hogy a tojások hányadik emeletig maradnak sértetlenek? Összesen két tojás áll rendelkezésre.
 14. Magyarázz el egy adatbázist a nyolcéves unokaöcsédnek három mondatban úgy, hogy megértse.
 15. Egy ötcentes érme méretére zsugorodik össze úgy, hogy a test megtartja az eredeti sűrűségét. Ezek után egy üres turmixgépbe teszik, a pengék 60 másodperc múlva indulnak. Mit tesz?