szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Regionális építőipari képzési központok létrehozását szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szakmunkásképzés hatékonyabbá tételére, javaslataikat megküldték a szaktárcának - írta pénteki lapszámában a Világgazdaság.

 A gyakorlati oktatás színvonalának emelését német mintára javasolja módosítani a szövetség. Álláspontjuk szerint a szakemberképzést, az elméleti és gyakorlati oktatást egységes követelményekkel és azonos körülmények között kellene biztosítani. Úgy vélik, az építőipari szakmákat oktató szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanműhelyei többségükben korszerűtlenek, továbbá a kisvállalkozások sem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a gyakorlati képzéshez. 

Az ÉVOSZ központi - állami, kamarai vagy szakmai szervezeti - irányítással javasolja működtetni a létrehozandó regionális képzőközpontokat.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy a szakképzési törvény módosítását igénylő javaslatukat a napokban eljuttatták az Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

Újabb változás jön: átalakítják a szakmaválasztékot

A kormány átláthatóvá akarja tenni a szakképzés rendszerét, ezért a következő időszakban egyszerűsítik és egyértelműsítik a szakmák jegyzékét - mondta Palkovics László az innovációs és technológiai miniszter az Európai Szakképzési Hét zárórendezvényén kedden Budapesten.