szerző:
Eduline

Szerdán a történelemmel folytatódott a 2018-as tavaszi érettségi szezon, több tízezren oldották majd meg a közép- és emelt szintű feladatsorokat. Az Eduline-on ma is mindent megtaláltatok a feladatokról, diákokat és szaktanárokat kérdeztünk a véleményükről, és persze közzétettük a megoldásokat is.

11:52
Ha esetleg lemaradtatok volna róluk:

Itt vannak a tegnapi töriérettségi hivatalos megoldásai:

Megvan a középszintű töriérettségi hivatalos megoldása!

Nyilvánosságra hozta a középszintű töriérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal - itt nézhetitek meg, hány pontot szereztetek. A középszintű töriérettségi feladatsora: Történelem érettségi feladatlap 2018 Közép szint by eduline.hu on Scribd A középszintű töriérettségi hivatalos megoldása: Történelem érettségi 2018 Közép szint - Javítási útmutató by eduline.hu on Scribd A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt van az emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldása

Az emelt szintű töriérettségi megoldókulcsát is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal - itt nézhetitek meg a dokumentumot. Az emelt szintű töriérettségi feladatsora: Történelem érettségi feladatlap 2018 Emelt szint by eduline.hu on Scribd Az emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldása: Történelem érettségi 2018 Emelt szint - Javítási útmutató by eduline.hu on Scribd A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

19:34
Már a holnapi angolérettségire készülve

Így szerezhettek ötöst a 2018-as angolérettségin: négy tipp vizsgázóknak

Holnap az angolérettségivel folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon - most adunk négy tippet, amely segíthet a legmagasabb pontszám elérésében. Szótár? Kell! Közép- és emelt szintű vizsgán is csak az íráskészség résznél használhatjátok a szótárat, ennek ellenére tilos otthon hagyni. Ha nincs saját példányotok, menjetek be hamarabb az iskolába, és vegyetek ki egyet a könyvtárból.

18:30
Külföldi egyetemekre készülőknek mondjuk:

Itt a friss lista: ez lett a legjobb egyetemi város 2018-ban

London a legjobb város az egyetemisták számára a Quacquarelli Symonds most kiadott friss listája alapján. A felsőoktatási rangsorairól ismert intézet korábban Montréalt és Párizst tartotta a legjobbnak - írja a hvg.hu. A QS a számok ötvenezer hallgatót kérdezett meg, de a rangsort több tényező befolyásolja, így a városban található egyetemek elismertsége, a helyi munkaerőpiac, a társadalom sokszínűsége, a kulturális élet és az életszínvonal is.

16:15
Készültök már a holnapi vizsgára?

Ilyen feladatokat kapnak holnap a diákok az angolérettségin

Milyen részekből áll a középszintű angolérettségi? Mennyi idő van egy-egy feladattípusra? Hány pontot lehet szerezni? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ. Minden élő idegen nyelvi vizsga egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. Ezek azonban további egységekből állnak: olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, beszédkészség és íráskészség, nyelvhelyesség. Mennyi idő van az írásbelire?

16:06
Újabb szavazás!

Indul a szavazás: ti melyik esszépárt választottátok a töriérettségin?

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

15:20
Ezt gondolják a diákok a feladatokról

Mit gondolnak a diákok az emelt szintű töriérettségi feladatairól?

Mind a közép-, mind az emelt szintű érettségi véget ért történelemből. Ezt gondolják a diákok a feladatokról. Az emelt szintű érettségin az I. részre a diákok 100 percet kaptak, a II. részre pedig 140 percet. A részeken belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták meg az egyes feladatok között.

15:10
Nem hiányzik valakinek?

Ez nem hiányzik valakinek? Zsebkendőre írt matekpéldát találtak a Király utcában

"Ez nem hiányzik valakinek? A Király utcán találtam" - ezzel a címmel osztottak meg a Pesten hallottam Facebook-csoportban egy talált matekpéldát. Ha úgy gondoljátok, hogy az érettségiről maradhatott, írjátok meg, melyik feladatról. A Pesten hallottam, több mint 400 ezer tagú csoportban tették közzé a következő képet egy talált matekpéldáról: Nem jöttünk rá, hogy vajon az érettségi egyik feladatához köthető-e.

15:04
Szavazzatok ti is!

Szerintetek milyen volt az idei középszintű töriérettségi? Szavazzatok!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

15:00
A feleletválasztós feladatsor nehezebb, az esszékérdések könnyebbek voltak

Tényleg csak totózni tudott az, akinek hiányosak az ismeretei történelemből?

A feleletválasztós feladatsor nehezebb, az esszékérdések könnyebbek voltak a szerdai középszintű történelem érettségi a vizsga után az MTI-nek nyilatkozó diákok és pedagógusok szerint. A rendelkezésre álló időt mindenki elegendőnek ítélte. A Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Szűcs Gergely a diákok véleményét úgy foglalta össze az MTI-nek, hogy a mostani történelmi érettségi kissé nehezebb volt a vártnál.

14:53
Így értékelik a feladatokat

Így értékelik a középszintű töriérettségi esszéfeladatait

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

14:34
Újabb szaktanári vélemény az esszéfeladatokról

Edényi Lászlót, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóját, történelemtanárt kérdeztük a feladatsorról:

Ez egy klasszikus feladat, minden érettségin előfordulhat ilyen

Az első ipari forradalomról, a keleti blokk gazdaságáról, Magyarország 18. századi etnikai viszonyairól és a nyilasuralomról is írhattak esszét a történelemből középszinten érettségizők. Szaktanárt kérdeztünk az esszéfeladatokról. A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok. Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat. A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

14:11
Diákok az érettségiről

Sokan a matekérettségire mondták, hogy korrekt volt, én erre mondom - ilyen volt a középszintű töriérettségi

Véget ért a középszintű történelemérettségi. Diákokat kérdeztünk arról, hogy milyennek érezték az idei feladatsort, melyik rész volt számukra a legnehezebb. "Sokan a matekérettségire mondták, hogy korrekt volt, én erre mondom" - mondta Flóra az Eduline-nak, hozzátéve: "nem volt benne olyan téma, amellyel ne találkoztam volna már".

14:00
Itt az összes esszéfeladat megoldása egy helyen:

Itt vannak a mai töriérettségi megoldásai: az összes esszéfeladat egy helyen

Az elmúlt percekben közzétettük a középszintű töriérettségi eszéfeladatainak megoldási javaslatait - ebben a cikkben mind a négy esszét megtaláljátok. Első rövid esszé: első ipari forradalom - megoldási javaslat Második rövid esszé: keleti blokk gazdasági jellemzői - megoldási javaslat Első hosszú esszé: etnikai változások Magyarországon a XVIII.

13:53
Végül pedig az utolsó esszé megoldása

Középszintű történelemérettségi: ellenőrizzétek a második hosszú esszé megoldását

A középszintű történelemérettségi második hosszú esszéjének megoldási javaslatát itt találjátok. Ahogyan arról beszámoltunk, a középszintű történelemérettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kaptak, ezek közül azonban csak kettőt kellett megoldaniuk - a négy téma között idén az első ipari forradalom, a KGST-országok, a magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is szerepelt.

13:44
Az első hosszú esszé megoldása

Töriérettségi: megvan az első hosszú esszé megoldása!

A középszintű történelemérettségi első hosszú esszéjének megoldási javaslatát itt találjátok. Ahogyan arról beszámoltunk, a középszintű történelemérettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kaptak, ezek közül azonban csak kettőt kellett megoldaniuk - a négy téma között idén az első ipari forradalom, a KGST-országok, a magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is szerepelt.

13:26
Itt a második esszé megoldása

Itt találjátok a középszintű töriérettségi második rövid esszéjének megoldását

A középszintű történelemérettségi második rövid esszéjének megoldási javaslatát itt találjátok. Ahogyan arról beszámoltunk, a középszintű történelemérettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kaptak, ezek közül azonban csak kettőt kellett megoldaniuk - a négy téma között idén az első ipari forradalom, a KGST-országok, a magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is szerepelt.

13:06
Itt az első rövid esszé megoldási javaslata is:

Itt a középszintű történelemérettségi első rövid esszéjének megoldása!

A középszintű történelemérettségi első rövid esszéjének megoldási javaslatát itt találjátok. Ahogyan arról beszámoltunk, a középszintű történelemérettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kaptak, ezek közül azonban csak kettőt kellett megoldaniuk - a négy téma között idén az első ipari forradalom, a KGST-országok, a magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is szerepelt.

13:00
Itt a megoldás!

Megvan a töriérettségi megoldása! Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat

A történelemérettségi első, rövidebb feladatokból álló részében a kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések. Itt találjátok a rövid feladatok szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldását.

12:56
Fontos: a feladat megértése

Hiába írtatok jó esszét az érettségin, ha erre nem figyeltetek, nulla pontos is lehet

Ha valaki nem a feladatban meghatározott témáról írt - vagyis nem értette meg a feladatot -, az esszéjére nulla pontot kaphat. Kiss János, a Studium Generale történelem szekciójának vezetője szerint a szóbelin tudnak segíteni a vizsgáztatók, ha a diák nem arról beszélne, ami a feladat.

12:40
Diákokat kérdeztünk a töriérettségiről

Sokkal könnyebbnek éreztem, mint amiket gyakoroltunk - ez a diákok véleménye a feladatokról

Délelőtt 11-kor véget ért a töriérettségi is. Mit gondolnak a diákok a középszintű feladatokról, esszékről és a forrásokról? A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat. Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között. Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

12:33
Évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt érettségiztetek töriből?

Próbáljátok ki, hány pontot szereznétek:

Nektek hogyan sikerülne a mai töriérettségi? Ebből a kvízből megtudhatjátok

Véget ért a középszintű történelemérettségi, amelynek a megoldására 180 percet kaptak a diákok. A feladatsor első része rövid választ igénylő feladatokból állt, ezekből válogattunk nektek párat. A következő tesztet főként azoknak ajánljuk, akik évekkel (vagy évtizedekkel) ezelőtt érettségiztek történelemből. Átmennétek az érettségin, ha ma lenne?

12:19
Szaktanári vélemény

Szaktanári vélemény: ezek az esszéfeladatok egyetlen érettségizőnek sem okozhattak meglepetést

Klasszikus témákat érintenek, nem okozhattak meglepetést a vizsgázóknak a középszintű történelemérettségi esszéfeladatai - mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár, aki szerint mindkét magyar téma a tananyag szerves része, a felkészült érettségizőknek nem okozhattak gondot. A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat. Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

11:43
Melyik lehetett a népszerűbb esszéfeladat?

Erről kérdeztünk egy szaktanárt és diákokat:

Nyilasok, etnikai változások vagy ipari forradalom? Melyik volt a legnépszerűbb esszéfeladat?

Az ipari forradalomról és a nyilasok uralmáról szóló esszéfeladatot választhatta a történelemből középszinten érettségizők többsége - legalábbis erről számoltak be az Eduline-nak nyilatkozó diákok, és ez a véleménye az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium szaktanárának is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az első ipari forradalomról, a KGST-országokról, háromszáz évvel ezelőtti etnikai változásokról és a nyilasuralomról is írhattak esszét a diákok a középszintű töriérettségi második részében.

11:32
Mi a véleménye a szaktanárnak a rövid feladatokról?

Szaktanár: minimális tudással, jó szövegértési kompetenciával könnyen meg lehetett oldani a feladatokat

Jó szövegértési kompetenciával, rutinos atlaszhasználattal, térképolvasással és némi - minimális szintű - alaptudással meg lehetett oldani a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részét az Eduline által megkérdezett történelemtanár szerint. „A forrásszövegek mint bázisszövegek túlsúlya figyelhető meg a feladatsorban.

11:20
Mindeközben a nagyvilágban: ma van az elveszett zoknik emléknapja

11:13
Azoknak, akik reggel lemaradtak róla: itt vannak a tegnapi matekérettségi hivatalos megoldásai

Megvan a középszintű matekérettségi hivatalos megoldása!

Közzétette a keddi középszintű matekérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal - itt nézhetitek meg, hány pontot szereztetek. A középszintű matekérettségi feladatsora: Matematika Érettségi Emelt közép szintű feladatsor 2018 by eduline.hu on Scribd A középszintű matekérettségi hivatalos megoldása: Matematika Érettségi Közép szintű javítási útmutató 2018 by eduline.hu on Scribd Kedden a közép- és emelt szintű matekvizsgákkal folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon.

Itt van az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldása

A közép- után az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldását is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Itt találjátok az értékelési-javítási útmutatót. Az emelt szintű matekérettségi feladatsora: Matematika Érettségi Emelt szintű feladatsor 2018 by eduline.hu on Scribd Az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldása: Matematika Érettségi Emelt szintű javítási útmutató 2018 by eduline.hu on Scribd Kedden a közép- és emelt szintű matekvizsgákkal folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon.

11:06
Vége a középszintű törinek

Hamarosan jövünk a szaktanár által készített, nem hivatalos megoldásokkal:

Hamarosan jövünk a töriérettségi megoldásával! Kövessétek a híreket velünk

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

10:54
Már csak néhány perc van a vizsgából

Legalábbis a középszintűből. Sok diák az Eduline-nak azonban azt mondta, már korábban végeztek a feladatokkal.

10:40
Egyedül éreztétek magatokat a vizsgán?

Nem kellett volna:

74 ezer diák ugyanazt csinálja ezekben a percekben

Több mint 74 ezer diák ad számot tudásáról közép- és emelt szinten a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsgákon - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A hivatal összegzése szerint középszinten 1266 helyszínen 68 821 tanuló, emelt szinten 115 helyszínen 5811 diák tesz érettségi vizsgát.

10:29
Sok kérdést felvethet

Hogyan került a szegregáció és Hódmezővásárhely a töriérettségibe?

A hódmezővásárhelyi iskolakörzetekről, a szegregációról-integrációról, halmozottan hátrányos gyerekekről szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében. De vajon helyes-e, hogy az érettségin ilyen témák is előkerülnek? Szeretik-e az ilyen kérdéseket a diákok? És szóba kerülnek-e napjaink problémái a történelemórákon?

10:20
Mindeközben a nagyvilágban:

Világhírű professzorok üzentek az egyetemeknek a Stop Soros miatt

77 külföldi egyetemi oktató és tudós szolidaritását fejezte ki a magyar civil szervezetekkel és a Magyar Helsinki Bizottsággal - írja a hvg.hu. A Helsinki-közlemény szerint az aláírók szolidaritásukat fejezik ki a Magyar Helsinki Bizottság és a magyar civil szervezetek mellett az elfogadás előtt álló Stop Soros törvénycsomag miatt - írja az oldal.

10:05
Ilyen, ha az ember érettségi tétel lesz

Ilyen, ha az emberből érettségi tétel lesz: egy sor ember került elő hirtelen a múltból

Előre nem szóltak neki, meglepetésként érte Albert Fruzsina szociológust, hogy az Embert barátjáról. A barátság szociológiája című könyve a magyar nyelv és irodalom érettségi főszereplője lett. Az ország közel 100 ezer érettségiző diákja hétfőn a könyvről készült recenzión bizonyíthatta szövegértési képességeit - írja a 24.hu.

09:54
Fotók a töriérettségi első perceiről

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

09:49
Könnyen megoldható feladatsort kaptak történelemből a középszinten érettségizők

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet

Könnyen megoldható feladatsort kaptak történelemből a középszinten érettségizők, az első 12 rövid feladatot könnyen meg tudják oldani a diákok, ha jól használják a megadott források és a történelmi atlaszt. Sőt van olyan feladat, ahol éppen azok a végzősök veszíthetnek pontot, akik alaposabban felkészültek az írásbelire - mondta az Eduline által megkérdezett középiskolai történelemtanár.

09:22
Rossz hír

A magyarérettségijére sietve esett össze házuk előtt, majd meghalt egy 18 éve s szombathelyi diák - írja a Bors.

09:10
Infók a középszintű töriérettségi második részéből

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében!

Az első ipari forradalomról, a KGST-országokról, háromszáz évvel ezelőtti etnikai változásokról és a nyilasuralomról is írhatnak esszét a diákok a középszintű töriérettségi második részében. A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat. A középszintű történelemérettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kapnak, ezek közül azonban csak kettőt kell megoldaniuk - a négy téma között idén az első ipari forradalom, a KGST-országok, a magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is szerepel.

08:30
Megvannak az első infók a töriérettségiről!

Egészen aktuális kérdés is van a feladatok között:

Itt vannak az első infók a töriérettségiről: Kádár János beszéde és Lázár János városa a feladatokban

A kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a középszintű töriérettségi első, rövidebb feladatokból álló részében. A diákoknak a hódmezővásárhelyi iskolakörzetek átszervezéséről is el kell olvasniuk egy szöveget, értelmezve a szegregáció, integráció, hátrányos helyzetű diák fogalmát.

08:00
Megkezdődött!

Középszinten 180 percet kapnak a diákok, emelt szinten pedig 240 percet:

Nehéz 180 perc vár több tízezer diákra: ebben a percben elkezdődött a töriérettségi

A történelem írásbelikkel folytatódnak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban. A középszintű írásbeli 180 percig tart, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

07:58
Két perc

És kezdődik a 2018-as töriérettségi. A vizsga után jövünk a nem hivatalos megoldásokkal, de addig is beszámolunk a feladatokról!

07:44
Milyen témákat kaptak a diákok tavaly?

Határon túli magyarok, Horthy, sztálini diktatúra, tatárjárás, második világháború - többek között ilyen témákat kaptak a tavalyi töriérettségin a középszinten vizsgázók.

07:30
Reméljük, elmarad a tavalyi káosz

Tavaly több diák késett a történelemérettségiről a 3-as metró leállása miatt - volt olyan érettségiző, akiért robogóval ment az egyik tanár, egy másik tanuló tanárai tanácsára taxival ment az iskolába.

07:20
Leszakadt a felsővezeték az Élessaroknál

Ezt jelentette egyik munkatársunk. A 3-as, a 62-es és a 62A villamos helyett pótlóbusz jár az Élessarok és a Bosnyák tér között áramellátási hiba miatt - közölte a BKK Facebook-oldalán.

07:00
Milyen témakörök lehetnek a középszintű érettségin?

Az írásbeli feladatsort kb. 60%-ban  a  magyar,  kb.  40%-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó  feladatok  alkotják.  Az  összes  feladat kb.  50  %-a  az  1849-től  napjainkig  terjedő időszakra vonatkozik. A feladatsor egészében az alábbi arányok érvényesülnek:

Politika-, esemény-, állam, jog- és intézménytörténet: kb. 40 %
Társadalom-, életmód-, mentalitás- és művelődéstörténet, munkaügyi alapismeretek: kb. 25 %
Gazdaság-, technikatörténet és a környezeti kultúra története, pénzügyi és gazdasági ismeretek: kb. 25 %
Eszme- és vallástörténet: kb. 10 %

06:46
Egyelőre minden csendes

A BKK Facebook-oldala szerint egyelőre sehol nincs komolyabb fennakadás, amely keresztülhúzhatná az iskolába tartó érettségizők terveit.

06:37
Még pár tanács

Így lehet elszúrni az érettségit történelemből: 4+1 hiba, amit el kell kerülni

Melyek a leggyakoribb hibák az írásbeli történelemérettségin? Kiss Jánost, a Studium Generale történelemszekció-vezetőjét a típushibákról kérdeztük. "Vannak a tudáshiányból fakadó hibák és vannak a figyelmetlenségből fakadó hibák, utóbbiak oka az is lehet, hogy a feladatot nem olvasták rendesen végig" - mondja Kiss János, a Studium Generale történelemszekció-vezetője, aki azt tanácsolja az idén érettségizőknek, hogy inkább kétszer olvassák el a feladatokat, azon a fél percen már semmi nem fog múlni.

06:25
Milyen atlaszt lehet használni?

Ennek a hírnek minden érettségiző örülni fog: bármilyen atlaszt lehet használni a töriérettségin

Jól jártak a jogszabályok változásával azok a diákok, akik idén érettségiznek: gyakorlatilag bármilyen középiskolai történelmi atlaszt bevihetnek a történelemérettségire. Milyen történelmi atlaszt lehet használni a szerdai töriérettségin? Úgy hallottam, tavaly nem volt mindegy, ki milyen atlaszt vitt be a vizsgára.

06:13
Milyen az emelt szintű töriérettségi?

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

06:04
Milyen esszéfeladatokat kell megoldani?

Az írásbeli vizsga szöveges feladatait az alábbi kronológiai szakaszolás szerint kell kijelölni:

1. Az ókortól 1849-ig
2.1849-től  napjainkig

„Ezekben a feladatokban a vizsgázóknak néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kell kifejteniük a  válaszokat.  A feladatok a részletes  követelményekben meghatározott kompetenciákra és témakörökre irányulnak. Minden feladatnál forrás (szöveg, kép, adat, térkép stb.) segítségével kell a vizsgázóknak megválaszolni a feltett kérdést” – írja tájékoztatójában az Oktatási Hivatal.

Így lehet elszúrni az érettségit történelemből: 4+1 hiba, amit el kell kerülni

Melyek a leggyakoribb hibák az írásbeli történelemérettségin? Kiss Jánost, a Studium Generale történelemszekció-vezetőjét a típushibákról kérdeztük. "Vannak a tudáshiányból fakadó hibák és vannak a figyelmetlenségből fakadó hibák, utóbbiak oka az is lehet, hogy a feladatot nem olvasták rendesen végig" - mondja Kiss János, a Studium Generale történelemszekció-vezetője, aki azt tanácsolja az idén érettségizőknek, hogy inkább kétszer olvassák el a feladatokat, azon a fél percen már semmi nem fog múlni.

A feladatsor kétféle esszéfeladatot tartalmaz:

1. Rövid feladat: körülbelül 100-130 szóban (vagyis 12-16 sorban) kell kifejteni a megadott témát
2. Hosszú feladat: körülbelül 210-260 szóban (vagyis 26-32 sorban) kell kifejteni a témát

A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.

A vizsgázóknak a négy feladatból kettőt kell választaniuk:

- egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül;
- egyet a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül;

„Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849  utáni  korszakokra  vonatkozik,  akkor  a  hosszú  esszéjének  az  1849  előtti  korszakokra  kell vonatkoznia” – írja az Oktatási Hivatal.

05:45
Milyenek a rövid feladatok?

A középszintű töriérettségin 180 percet kapnak a diákok, ennyi idő alatt két feladatsort kell megoldaniuk. Az első blokkban egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak – mind a 12 feladat valamilyen forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozását és értelmezését várja a vizsgázóktól.

©

05:30
Milyen feladatokból áll a középszintű töriérettségi?

Az írásbli 180 perces, a diákoknak először 12 - rövid választ igénylő - feladatot kell megoldaniuk, majd rövid és hosszú esszéket kell írniuk a megadott témákról. Mind a két részre maximum 50-50 pontot kaphatnak a vizsgázók, akik a feladatok megoldásának sorrendjét maguk határozzák meg.

05:15
Hányan érettségiznek idén?

©

05:00
Mit találtok ma az Eduline-on?

Gyakorlatilag mindent. Reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.