szerző:
Eduline

Hétfőn kezdődik a középszintű szóbeli érettségi, július elejéig tart a vizsgaidőszak, de nehezen tudjátok rávenni magatokat a tanulásra? Íme, néhány érdekes tanulás-módszertani tipp.

Hagyjátok el a könyvtárat

Van, aki a könyvtárra esküszik, de nem mindenkinek ez az ideális tanulási környezet. Nem csak azért érdemes kipróbálni különböző helyszíneket, mert rátalálhattok a kedvenc kávézótokra vagy parkotokra, hanem azért is, mert ha más és más helyen ismétlitek át az anyagot, jobban meg fog maradni.

Olvassátok el a jegyzeteiteket egyszer a könyvtárban, egyszer egy parkban, egyszer otthon - sokkal inkább megmarad majd a fejetekben, mint ha csak az egyik helyszínen olvastátok volna el háromszor - írja a New York Times egy kutatásra hivatkozva.

Vizuális memória

A vizuális memóriátokat élesíthetitek azzal, ha a jegyzeteiteket színes tollakkal/színes betűkkel készítitek el. Az is jól működik, ha képekhez társítotok fogalmakat, és a tanulókártyákat is kiegészíthetitek képekkel.

©

A tanulókártyák mindkét oldalán valamilyen egymással összefüggő, de más-más információ található, idegen nyelv tanulásánál például a magyar és az idegen nyelvű szó. A StudyBlue mobilalkalmazást kifejezetten ajánljuk, ezzel könnyen készíthettek képes vagy hanganyaggal ellátott tanulókártyákat.

Illatok

Segítséget jelenthet az is, ha jellegzetes illatokat használtok: egy ismerős illat rengeteg emléket hív elő. Ezért érdemes egy különleges parfümöt használni ott, ahol magoljátok az anyagot, majd a vizsga előtt vagy közben ismét megszagolni. Az is működik, ha egy jellegzetes ízű rágógumit rágtok tanuláskor, majd az írásbeli vizsgán is. Öt furcsa tipp vizsgaidőszakra - gumimaci, Times New Roman és kölesgolyó.

Memóriapalota

Szintén vizuális technika a Sherlock Holmes által is használt "memóriapalota", más néven mnemonikus palota. A lényeg, hogy egy általatok nagyon jól ismert épületet, parkot vagy utcát vizualizáltok, majd a megjegyzendő dolgokat képekként helyezitek el benne. Ezután gondolatban végig kell járni a memóriapalotát, és sorra venni az ott elhelyezett fogalmakat.

Gyilkos tanulási stratégia

A MURDER nem egy gyilkosságra, hanem egy tanulási tervre utal. A sorrend ugyanis fontos. Az első lépés a hangulat, a motiváció megteremtése (mood), a második az anyag megértése (understanding), a harmadik a visszahívás (recalling), a negyedik a tanultak feldolgozása (digest), az ötödik a kiterjesztés (expanding), a hatodik pedig az áttekintés és ismétlés (reviewing). Így fejleszthetitek a koncentrációtokat és a memóriátokat, illetve győzhetitek le a lámpalázat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!