szerző:
Eduline

A magyar és a matek után szerdán jön a töriérettségi. Mire kell odafigyelnetek az írásbelin? Mivel veszíthetitek a legtöbb pontot?

©

1. Alaposan olvassátok el a feladatokat

Különösen a feladatsor második felében, az esszéknél fontos, hogy a megadott szempontok szerint elemezzétek az adott korszakot. Értékes pontokat veszíthettek, ha nem olvastátok át alaposan az utasítást! Valamint Edényi László szaktanár arra is felhívta a figyelmet, hogy azzal is sok pontot bukhattok, ha nem rögzítitek térben és időben az eseményeket, csak általánosságban írogattok a témáról - ekkor akár nulla pontos is lehet a feladatmegoldás.

2. Figyeljetek a korszakokra

A középszinten szereplő nyolc esszéfeladat közül csak hármat kell megoldanotok, de szigorú szabályai vannak a választásnak. Egyet kell az egyetemes történelemre vonatkozó feladatok közül kell kiválasztani, a magyar történelemből pedig kettőt: egy rövid és egy hosszú feladatot. Fontos viszont, hogy a két magyar történelmi feladat nem vonatkozhat ugyanarra a korszakra!

3. Ezeket a témaköröket nézzétek át

Az elmúlt hónapokban a Studium Generale Történelem Szekció tagjai összegyűjtötték a kétszintű érettségik kezdete óta (2005) felmerülő feladatokat, ezek alapján kalkuláltak egy esetleges feladatsort. „Figyeltünk arra, hogy egyenlő százalékban kell megoszlania a feladatoknak magyar és egyetemes történelem, a történelmi korszakok illetve a témakör (kultúra, politika, gazdaság, társadalom) között, és természetesen figyeltünk az egyezések kiküszöbölésére a témakörök között” - mondták. Ezek alapján a következőre jutottak:
teszt:
1. Ókori vallások
2. Középkori mezőgazdaság
3. Károly Róbert gazdasági reformjai, királyi jövedelmek
4. Erdély XVII. századi társadalmi viszonyai
5. Francia forradalom és napóleoni idők
6. Dualizmus kori magyar társadalom
7. Sztálini gazdaságpolitika
8. A Horthy-korszak külpolitikája
9. Német megszállás/kiugrási kísérlet/nyilas terror
10. XX. századi politikusok összehasonlítása
11. Az EU intézményei
12. Mai demográfiai viszonyok Magyarországon
Esszé:
Egyetemes:
13. A felvilágosodás eszmerendszere és elterjedése
14. A spanyol Habsburgok felemelkedése és bukása
15. Napóleoni háborúk
16. Balkáni konfliktusok a XIX. században
Magyar:
17. Hunyadi Mátyás reneszánsz udvara
18. Tizenöt éves háború és Bocskai-szabadságharc
19. Áprilisi törvények
20. Felvilágosult abszolutizmus Magyarországon
21. Klebelsberg-i kultúrpolitika
22. A trianoni béke következményei
 Itt találtok próbaérettségi feladatsorokat közép- és emelt szinten történelemből, itt pedig az előző évek feladatsorait nézhetitek meg.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on

Az eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

4. Használjátok az atlaszt

A középszintű érettségin végig, az emelt szintű vizsgán az esszéfeladatoknál használhatjátok az atlaszt. Nagyon fontos, hogy ne legyen benne semmi jegyzet. Egy aláhúzás, egy kiemelés sem lehet benne, a kiadványokat a középszintű írásbelin is ellenőrzik, az emelt szintű vizsgán pedig még szigorúbban veszik ezt a szabályt.

5. Pihenjetek!

Ha a magyar után nem tettétek, most mindenképpen pótoljátok be a pihenést. Nézzetek meg egy filmet, menjetek el egy kicsit sportolni, vagy relaxáljatok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!