szerző:
Eduline

Puskázni az írásbeli vizsgán? Hamarabb beadni a kitöltött feladatsorokat? Túl későn indulni az írásbeli vizsgára?

1. Puskázni

Egyszerűen nem éri meg. Amíg elkészítitek a puskát, meg is tudjátok tanulni az adott anyagot, másrészt a lebukásnak nagyon komoly következményei vannak. A legenyhébb szankció, hogy érvénytelenítik az adott feladat megoldását, súlyosabb esetben javítóvizsgára is küldhetnek, akár az összes tárgyból. Inkább használjátok a legális segédeszközöket. Ezekről bővebben itt olvashattok.

©

2. Hamarabb beadni a feladatsort

Lehet, hogy rövid időre kivívjátok a többiek elismerését, ha fél órával hamarabb felálltok, végül mégis azok járnak jól, akik kihasználják az időt. Olvassátok át még egyszer a feladatokat, előfordulhat ugyanis, hogy a nagy izgalomban félreértettétek az egyik utasítást, emiatt értékes pontokat veszíthettek.

A magyarérettségin érdemes többször is átolvasni az esszét, és - ha szükséges - felütni a helyesírási szótárt, a helyesírási hibák miatt ugyanis tizenöt pontot is levonhatnak. Arra is figyeljetek, hogy az írásotok olvasható legyen, a csúnya íráskép miatt három pontot veszíthettek.

3. Lekésni a vizsgakezdést

Ellenőrizzétek, hogy beállítottátok-e az ébresztőt, készítsétek elő a másnapi ruhát, stoppoljátok le a fürdőszobát, tehát tényleg figyeljetek oda, nehogy elkéssetek, ugyanis a későket nem lehet beengedni a vizsgára.

A legjobb, ha a bérletvásárlást sem hagyjátok hétfőre - erre még a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is felhívta a figyelmet. A hosszú hétvége miatt aznap sokkal többen lesznek a bérletpénztáraknál, mint máskor. Ha mégis késnétek, csak abban az esetben tehettek pótló vizsgát, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről. Ilyen volt a tavalyi óbudai autóbaleset is.

©

4. Csak átfutni a feladatokat

Elolvastátok a feladatot, neki is láttatok a megoldásnak, de a végén kiderült, hogy teljesen más szempontok szerint kellett volna feldolgoznotok a forrást? Gyakrabban előfordul, mint gondolnátok.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on

Május 5-én a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2014-es tavaszi érettségi: az első héten az irodalom mellett a matek, a történelem, az angol és a német kerül sorra.

Az eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A feladat kiválasztását sem szabad elrontani. A középszintű töriérettségin a feladatsor második felében szereplő nyolc esszéfeladat közül például hármat kell kiválasztani. Egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két problémamegoldó feladat közül, egyet a magyar történelemre vonatkozó rövid feladatok közül, és egyet a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatok közül, a két magyar történelmi feladat azonban nem vonatkozhat ugyanarra a történelmi korszakra. Nagy baj, ha nem ezeknek a szabályoknak megfelelően választjátok ki a témákat.

5. Éjszakázni

Az éjszakába nyúló magolás nem jó ötlet - kialvatlanul indultok majd másnap a vizsgára, és a már megtanult tananyagot sem fogjátok tudni felidézni.

Minden infó a 2014-es érettségiről

Így változnak az érettségi szabályai 2014-ben

A 2014-es tavaszi érettségi vizsgaidőpontjai

Legális puskák a matekérettségin: hogyan érdemes használni a négyjegyű függvénytáblázatot?

Milyen költők és írók kerültek elő a leggyakrabban a magyarérettségin?

Középszintű feladatsorok és megoldások magyarból

Középszintű feladatsorok és megoldások matekból

Emelt szintű feladatsorok és megoldások történelemből

Emelt szintű feladatsorok és megoldások magyarból

Középszintű feladatsorok és megoldások biológiából

Ezek a legnehezebb témakörök a matekérettségin

Középszintű feladatsorok és megoldások németből

Középszintű feladatsorok és megoldások angolból

Kidolgozott érettségi témakörök matekból, történelemből és magyarból

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!