szerző:
Eduline

Milyenek a pontszámítási szabályok a mesterszakos felvételin? Milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket?

©

A mesterszakos felvételinek nincsenek olyan egységes szabályai, mint az alap- és osztatlan szakos felvételinek - a pontos szabályokról ezért az adott MA- vagy MSc-képzést indító intézménynél kell keresnetek.

Van azonban néhány közös, minden egyetemre-főiskolára érvényes szabály. Az MA- vagy MSc-szakra jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a minimumponthatár 2018-ban is 50, vagyis akik ennél kevesebb pontot szereznek, sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges hallgatóként nem kezdhetik meg tanulmányaikat.

A mesterszakos pontszámítási szabályokat a felsőoktatási intézmények határozzák meg − figyelembe vehetik például a záróvizsga minősítését, az írásbeli vagy a szóbeli felvételi eredményét.

Ezt a táblázatot minden felvételizőnek meg kell néznie, ha mesterszakra jelentkezik

Mesterszakra felvételiztek? Nem mindegy, milyen diplomátok van. Ha mesterszakon szeretnétek folytatni a tanulmányaitokat, érdemes megnézni, hogy a választott szakon milyen előzetes feltételek, azaz bemeneti követelmények vannak. Mesterképzésre csak az a jelentkező kerülhet be, aki oklevelet szerzett, az oklevél-igazolás csak a felvételi eljárásban való részvételre jogosít fel.

A fogyatékossággal élő, a hátrányos helyzetű vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezők azonban minden egyetemen, főiskolán minimum 1, maximum 10 többletpontot kapnak.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás