szerző:
Eduline

Csütörtökön a középszintű informatikaérettségivel folytatódik az érettségi szezon. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről. A középszintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának.

17:40
Mit jelent neked az informatika?

Korábban csak a távközlésé volt, néhány éve pedig már az információs társadalom nemzetközi világnapja május 17. Ez alkalomból 17 ismert személyiséget kért fel a Codecool programozóiskola, hogy valljanak az informatikához való viszonyukról a legkorábbi emlékeiktől a legtávolabbi jóslataikig.

A Tanuljmegkodolni.hu honlapon nyilatkozó,  legkülönbözőbb területekről érkező szakemberek, művészek, cégvezetők múltjában és jelenében az a közös, hogy életük valamely pontján felismerték: a programozás elkerülhetetlenül a hétköznapjaik része lesz.

16:00
Még egy vélemény

Az idei informatika érettségi könnyebb volt az előző években látottaknál, viszont - ahogy azt már olvashattuk egy véleményben - a powerpoint feladatban a feladat készítői nem gondolták jól át a sorrendet, mivel összevonás után a kitöltés tényleg felülíródik.

14:56
Holnap kémiából és földrajzból érettségiznek a diákok

Ilyen feladatokat kapnak idén a vizsgázók a középszintű kémiaérettségin

Holnap a kémiaérettségivel folytatódnak a vizsgák. Milyen témákat kell ismerni középszinten, hány percet kaptok a megoldásra, és hogyan értékelik az írásbelit? Most minden kérdésre válaszolunk. Mennyi időtök lesz a megfoldásra? Az írásbelin összesen 120 percet kaptok majd a feladatokra, viszont a rendelkezésetekre álló időt tetszésetek szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok.

14:20
Újabb diákvélemények

Sok mindennek lehetett nevezni, de korrektnek nem - így értékelik a vizsgázók a mai feladatsort

Véget ért a középszintű informatikaérettségi, a diákok 180 percet kaptak négy feladat megoldására. Ezt gondolják a diákok a 2018-as feladatsorról. A diákoknak minen évben négy feladatot kell megoldaniuk a rendelkezésre álló 180 perc alatt. A négy rész közül a szövegszerkesztésre max. 40 pontot, a prezentáció-grafika-weblapkészítésre 30 pontot, a táblázatkezelésre szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelésre pedig 20 pontot kaphatnak.

13:34
A feladatsor

Itt van a középszintű informatikaérettségi feladatsora

Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű informatikaérettségi - itt nézhetitek meg a gyakorlati vizsga feladatait. A középszintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának. Ahogy az előző években, úgy idén is négy témakörben kellett feladatokat megoldani a középszintű informatikaérettségin: a szövegszerkesztés és a prezentációkészítés mellett táblázatot is készíteni kellett, de volt egy adatbázis-feladat is.

13:14
Még egy vélemény

Szerintem az előző évek feladatsoraihoz képest könnyebb volt. Nekem a szövegszerkesztés ment a legjobban, azzal viszonylag hamar végeztem is. Szerencsére az táblázatkezelésben sem voltak bonyolult vagy összetett képletek, függvények

12:30
Ezt gondolják a diákok a mai vizsgáról:

A szövegszerkesztés amatőr szintű feladat volt - ezt gondolják a diákok a mai érettségiről

Véget ért a középszintű informatikaérettségi, a diákok 180 percet kaptak négy feladat megoldására. Ezt gondolják a diákok a 2018-as feladatsorról. A diákoknak minen évben négy feladatot kell megoldaniuk a rendelkezésre álló 180 perc alatt. A négy rész közül a szövegszerkesztésre max. 40 pontot, a prezentáció-grafika-weblapkészítésre 30 pontot, a táblázatkezelésre szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelésre pedig 20 pontot kaphatnak.

12:15
Olvasói vélemény az informatikaérettségiről

Nekem simán ment az egész, semmi ördöngős nem volt benne, viszonylag könnyűnek tartottam. Egyedül az adatbázisos feladat utolsó lekérdezése fogott meg, kitaláltam rá egy megoldást, de szerintem az úgy nem lett az igazi.

11:54
Ma déluán is tartanak vizsgákat

Május 17-én délután ének-zenéből, belügyi rendészeti ismeretekből és művészettörténetből tartanak írásbeliket, május 18-án reggel a kémia, délután a földrajz kerül sorra.

11:24

Erre a szövegszerkesztési tudásra szükség van, akármilyen területen is dolgozik az ember

Korrekt feladatsort kaptak a diákok a középszintű informatikaérettségin, a feladatsor „lefedi azokat az ismereteket, amelyekre szükség van a mindennapokban, az egyetemi évek alatt, majd a munka során" - mondta az Eduline által megkérdezett egyetemi oktató. A középszintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának.

11:10
Végeztetek?

Írjátok le nekünk, hogyan sikerült a vizsgátok. Várjuk a véleményeket az [email protected].

10:50
Még tíz perc van a vizsgából

10:29
Milyen a pontozás?

A gyakorlati vizsgán maximum 120 pontot szerezhettek. A szövegszerkesztés max. 40 pontot, a prezentáció-grafika-weblapkészítés 30 pontot, a táblázatkezelés szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelés 20 pontot ér.

„Archiválásra a vizsgázónak csak azon produktumai kerülnek, melyeket a számára kijelölt könyvtárba elmentett, és értékelni kizárólag ezeket lehet. A javító tanár minden vizsgázó vizsgadolgozatáról értékelőlapot tölt ki. A dolgozat értékelésének megtekintésekor a vizsgázó a saját munkájáról kitöltött értékelőlap, valamint az archivált produktum másolatát kaphatja meg. Az elektronikus megoldások másolása a vizsgázó saját adathordozójára is történhet” – írja az Oktatási Hivatal.

09:55
Közben...

... nyilvánosságra hozták a szakmai érettségit megoldásait.

Itt vannak a szerdai szakmai érettségik feladatsorai és a megoldások

Nyilvánosságra hozta a szakmai érettségik feladatsorait és a megoldásokat az Oktatási Hivatal. A középszintű szakmai érettségik feladatorait és megoldásait itt nézhetitek meg Az emelt szintű szakmai érettségik feladatorait és megoldásait itt nézhetitek meg Tavaly volt először kötelező a szakgimnáziumi végzősöknek szakmai érettségi vizsgát tenni.

09:39
Milyen eredmények születtek az előző években az érettségin?

©

09:25

Mennyire vagytok jók informatikából? Teszteljétek ezzel a kvízzel

Holnap érettségiztek informatikából, vagy csak kipróbálnátok magatokat? Akkor ez a kvíz nektek szól, hiszen korábbi érettségi kérdésekből állítottuk össze. Teszteljétek a tudásotokat ezzel a tíz kérdéssel. Itt találjátok a tesztet: Ha több kvíz is érdekel, kattints ide. Felismeritek a versek címét egy-egy részletük alapján? És arra is rájöttök, hogy ki a szerző?

08:43

Itt vannak az első infók az informatikaérettségiről: a foci is előkerült a feladatsorban

Az NB1-be tartozó focicsapatok játékoskeretéről kaptak adatbázis-feladatot az informatikából középszinten érettségizők, akiknek egy - a gumiabroncsok történetéről szóló - szöveget is kell szerkeszteniük, a háztartások kiadásairól kell infografikát készíteniük, emellett egy táblázatot is létre kell hozniuk a Heves megyei települések vízkeménységi mérési adataiból.

08:20
Milyen témakörök fordulhatnak elő a vizsgán?

Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés. „Az adott témakörhöz rendelt idő kitölthető egyetlen nagyobb, több részfeladatot tartalmazó feladattal, vagy legfeljebb 4 kisebb feladattal” – írja az Oktatási Hivatal.

08:00
Ebben a percben...

... országszerte megkezdődtek a középszintű informatikavizsgák.

07:40
Reméljük, mindenki beért a vizsgára

Jöhet az eligazítás a rendszergazdától.

07:22
Milyen feladatokat kaptak a diákok az előző két évben?

Ilyen feladatokat kapnak a vizsgázók a középszintű informatikaérettségin

Milyen feladatokat kaptak a diákok az előző két év középszintű informatikaérettségijén? Nézzétek meg. A 2017-es májusi informatikaérettségi feladatsora (középszint): A 2016-os májusi informatikaérettségi feladatsora (középszint): Az értékelőlapokat és a többi dokumentumot itt nézhetitek meg. Csütörtök reggel a középszintű informatikavizsgákkal folytatódik a 2018-as érettségi. Hogyan néz ki a gyakorlati vizsga, hány pontot szerezhettek, és milyen témakörök fordulhatnak elő?

07:05
Milyen segédeszközöket lehet használni?

Talán mondanunk sem kell: az iskola biztosítja a számítógépet a megfelelő szoftverekkel, a vizsgázóknak csak vonalzót kell vinniük.

06:48

Informatikaérettségi: így pontozzák a gyakorlati vizsgát középszinten

Holnap reggel az informatikával folytatódik az idei érettségi szezon. Hogyan pontozzák a feladatokat? Mire kell figyelni a vizsgán? Most minden kérdésre válaszolunk. Milyen a pontozás a középszintű informatikaérettségin? A gyakorlati vizsgán maximum 120 pontot szerezhettek. Ez a következőképpen oszlik majd el: a szövegszerkesztés max.

06:30
Hány percet kaptok a feladatok megoldására?

A középszintű gyakorlati vizsga 180 perces, az érettségizők tetszésük szerint oszthatják meg idejüket az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is önállóan határozhatják meg. Fontos: a felügyelő tanároknak a vizsga befejezése előtt kb. 10 perccel figyelmeztetniük kell a vizsgázókat, hogy mentsék el a munkájukat.

©

06:15
Korábban kell érkezni

„A gyakorlati vizsga helyszínén a vizsgázóknak a vizsga kezdete előtt fél órával kell megjelennie, ahol a rendszergazda által kijelölt helyet kell elfoglalnia. Ekkor a rendszergazda írásban tájékoztatja a vizsgázót arról, hogy milyen felhasználói adatai vannak, milyen módon éri el a vizsgához szükséges forrásfájlokat, valamit arról, hogy a befejezett munkáját hova mentse el. A vizsga kezdetekor a felügyelő tanár kiosztja a feladatlapot és a lepecsételt piszkozatlapot. A vizsgázó a feladatlapok kiosztásával egyidejűleg kezdheti használni a számítógépet a feladatok megoldására” – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

06:00
Mit találtok ma az Eduline-on?

Mindent: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a legfontosabb infókat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.