szerző:
Eduline

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű matekérettségin? Mennyi időtök lesz a matekpéldák megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat.

Mennyi időtök van az írásbelire?

A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kaptok, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) ti határozzátok meg.

Ez összesen hány pontot ér?

Az első feladatrészre összesen 30, a másodikra pedig 70 pontot kaphattok. Tehát az írásbelin összesen 100 pontot gyűjthettek.

Milyen lesz az első feladatlap?

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Erre a vizsgarészre 45 percetek lesz összesen. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

Milyen kérdések lehetnek a második feladatlapon?

A II. feladatlap megoldására 135 percet kaptok. A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. 

Milyen témakörök kerülnek majd elő?

A feladatsor összeállításakor az alábbi tartalmi arányok az irányadók:

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
  • Számelmélet, algebra 25%
  • Függvények, az analízis elemei 15%
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
  • Valószínűség-számítás, statisztika 15%
Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

Milyen segédeszközöket használhattok az írásbelin?

Függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt. Ezeket a vizsga során nektek kell bisztosítanotok magatoknak, és a vizsga alatt egymás között nem cserélhetitek ki őket.

Mikor kell szóbelizni?

Abban az esetben kell szóbeli vizsgát tennetek, ha az írásbelin legalább elértétek a 12 százalékot, de nem értétek el a 25 százalékot.

Milyen segédeszközöket lehet használni a szóbelin?

Azokat az eszközöket használhatjátok, mint az írásbelin. Mindet magatokkal kell vinnetek, és a vizsgán egymás között nem cserélhetitek ki sem a számológépet, sem a függvénytáblázatot.

Hogy működik a szóbeli vizsga?

A középszintű szóbeli vizsga tételsorának összeállításáról az intézmény gondoskodik, amennyiben a vizsgázó csoportban van szóbeli vizsgázó.

Van lehetőség póttételt húzni a szóbelin?

Ha a szóbelin nem éritek el a maximális pontszám (azaz 50 pont) 12 százalékát, póttételt kell húznotok.

A középszintű matekérettségi írásbeli feladataiól további infókat itt találtok, a vizsgán megjelenő témaköreiről pedig itt olvashattok.

A 2018-as érettségiről folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

4-est, 5-öst szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres középszintű matematika érettségi | | Általános- és középiskola , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

3-ast, 4-est szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres matematika érettségi | | Általános- és középiskola , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés