szerző:
Eduline

Milyen segédanyagokat használhattok a szóbeli magyarérettségin? Hány percetek van a vázlat megírására, és milyen segédanyagokat használhattok? Szaktanár segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb infókat.

©

A legnagyobbat azzal lehet bukni, ha minden ellenőrzés nélkül szedtek le az internetről kidolgozott tételeket - mondja Sági Zsuzsanna, a Budai Középiskola magyartanára, aki szerint a gyengébb teljesítményű diákok általában nem tudják eldönteni, hogy amit letöltöttek, az elég informatív-e, nincs-e benne tárgyi tévedés. A tételkidolgozáson tehát sok múlik - ha nincs időtök az összes tételt kidolgozni, készüljetek párokban. Itt találtok megbízható kidolgozott tételeket.

Harminc percet kaptok a felkészülésre

"A vizsgán a tételhúzás után harminc percetek van a felkészülésre, ennyi idő alatt a nyelvtan- és az irodalomtételnek is a végére kell érnetek" – figyelmeztet a szaktanár. A tétel kidolgozását követően tizenöt percig feleltek: a nyelvtantételre általában öt, az irodalomra pedig tíz percetek van. Az értékelés szempontjait itt találjátok.

Sági Zsuzsanna szerint a vázlatírást és a felelést is érdemes gyakorolni az érettségi előtt. "Egy életműtételnél például először az életrajz fontosabb eseményei, a pályakép hangsúlyos tényei kerülnek előre, utána lehet beszélni a mű típusáról vagy arról a kötetről, amiről az adott téma szól. Csak ezután lehet áttérni a műre vagy a művekre, életműtételnél ugyanis 2-3 mű elemzését is elvárja a bizottság" – tette hozzá.

Segédanyagok

Fontos, hogy a teremben találtok majd irodalmi szöveggyűjteményt, kötetet vagy egy internetes oldal nyomtatott változatát, egynyelvű szótárt, művelődéstörténeti térképet, illetve képzőművészeti albumot. Ha segédanyagokat használtok, érdemes egy post ittel megjelölni azokat az oldalakat, ahonnan idézni szeretnétek, hogy ne a felelet közben kelljen ide-oda lapozgatnotok. Itt találjátok az emelt szintű tételsorokat az összes tárgyból.

Végzetes hibák a szóbelin

Ha meg sem szólaltok, vagy ha visszadobjátok a tételt. Arra sem szabad várni, hogy a tanár kérdezzen, önállóan kell beszélni. Gyakori hiba, hogy a szóbelizők a vázlatot olvassák fel ahelyett, hogy szépen felépített, összetett mondatokban fogalmaznának.

Pontot vonnak le, ha összekeveritek a szerzőket, és nem annak a műveiről beszéltek, aki a tételben szerepel. Gyakori hiba az is, ha nem a művet elemzitek, hanem a szerző pályaképét mutatjátok be, vagy az életrajzát mesélitek el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!