szerző:
Eduline

Kik kaphatnak többletpontokat esélyegyenlőség jogcímén, és hány pluszponttal számolhatnak a felvételizők?

©

Jogcímenként és összesen 40 többletpontot kapnak azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetűek, fogyatékossággal élők vagy gyermeket gondoznak.

Hátrányos helyzetűnek azok a felvételizők számítanak, akik még nem töltötték be 25. életévüket, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, szüleik vagy gyámuk alacsony iskolai végzettségű, alacsony foglalkoztatottságú, vagy akinek a lakókörnyezete elégtelen, például akik szegregátumnak nyilvánított helyen, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban élnek.

A fogyatékossággal élő felvételizők is 40 többletpontot, emellett felmentést vagy könnyítést kaphatnak, ha a kiválasztott felsőoktatási intézmény egészségügyi, pályaalkalmassági, szakmai alkalmassági vizsgát szervez.

A gyermeke gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon lévő, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő felvételizők is 40 pluszpontott kapnak.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Fontos: ennél kevesebb ponttal esélyetek sincs bekerülni az egyetemre

A 2018-as felsőoktatási felvételin is lesz minimumponthatár, az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280 pontot kell gyűjteniük ahhoz, hogy egyáltalán esélyük legyen bekerülni bármelyik képzésre. 280 pont - legalább ennyit kell gyűjteni ahhoz a 2018-as felvételin az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s végzettségért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás