szerző:
Eduline

Egy hónap múlva lejár a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje - ha már elkezdtétek nézegetni a szaklistát, de nem tudjátok, melyik jel mit jelent, segítünk.

©

Ha kiválasztottátok azt az intézményt és azt a kart, ahol tanulni szeretnétek szeptembertől, a szakok neve mögött három betűt láttok. Mit jelentenek ezek a betűk?

Az első betű a képzési szintről árulkodik: az „A” az alapszakok jele, az „M” a mesterszakoké, az „O” az osztatlan szakoké, az „F” pedig a felsőoktatási szakképzéseké.

A második a munkarendről ad információt: a nappali képzés jele a „munkarend” oszlopban a nagy „N”, az estié az „E”, a levelezőé pedig az „L”. A távoktatás jele a „T”, de ilyen képzést nagyon keveset fogtok találni a szaklistán.

A harmadik betű a finanszírozási formát jelzi: az államilag támogatott, vagyis állami ösztöndíjas képzéseket „A”, az önköltséges képzéseket pedig „K” betűvel jelölik.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2018-as felvételin: érettségi pontok

Milyenek a pontszámítási szabályok a 2018-as felvételin? Hány pontot ér a két kötelező vagy választható érettségi tárgy vizsgaeredménye? A pontszámítási szabályokról szóló cikksorozatunk első részéből megtudhattátok, hány pontot érnek a középiskolai jegyek és az érettségi átlageredménye. Mai cikkünkben azt nézhetitek meg, hogyan kell kiszámolni az érettségi pontokat.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás