szerző:
Eduline

Hogyan kalkulálhattok a pontokkal, ha alap- vagy osztatlan szakon tanulnátok tovább, de már van egy diplomátok? Íme, minden infó.

 

©
A diplomás jelentkezőket - ha felsőoktatási szakképzésre, alap- vagy osztatlan szakra felvételiznek - a felsőfokú oklevél figyelembevételével is rangsorolhatják az egyetemek és főiskolák. Ebben az esetben a diplomás felvételizőknek akkor sem kell emelt szintű érettségit tenniük, ha egyébként a kiválasztott szakon kötelező lenne.

A diplomáért adható pontot a jogszabályi minimum (alap- és osztatlan szakon 280, felsőoktatási szakképzésen 240 pont) és a 400 pont között arányosan kell megállapítani, a pontszámítási szabályok azonban intézményenként eltérnek. Erről infót a felvi.hu-n, az adott egyetem vagy főiskola képzéseinél találtok.


A felvételi tájékoztató felhívja a figyelmet: érdemes figyelni arra, "hogy az adott felsőoktatási intézmény az oklevél minősítésének igazolását milyen pontossággal kéri. Amennyiben egy vagy két tizedes jegy pontossággal írja elő az igazolást, akkor külön igazolást kell benyújtania, mivel a felsőoktatási oklevél ezt nem tartalmazza! Az összpontszám meghatározásához az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni a többletpontokat, amelyekre a jelentkező jogosult. Ilyen esetben a jelentkezési kérelem csak akkor minősül hiányosnak, ha a jelentkező a jelentkezéskor az érettségi bizonyítványa és középiskolai bizonyítványa alapján is kéri a pontszámítás elvégzését".

A diploma másolatát mindenképpen csatoljátok a jelentkezéshez - akkor is, ha az oklevél minősítésről külön igazolást is be kell nyújtani. Fontos: a felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevél nem számít felsőfokú végzettségnek (viszont a jeles, jó és közepes záróvizsgáért többletpontot kaphattok, ha a megfelelő képzési területen tanultok tovább - erről itt olvashattok).