szerző:
Eduline

Mesterszakra szeretnétek jelentkezni a 2017-es felvételin? Íme, ilyenek a pontszámítási szabályok.

Milyenek a pontszámítási szabályok?

A mesterszakra jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítási szabályok azonban nem egységesek, a felsőoktatási intézmények maguk döntik el, pontosan milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket. Ez azt jelenti, hogy minden megjelölt egyetemnél-főiskolánál és szaknál külön-külön utána kell néznetek a pontszámítás konkrét szabályainak.

©

Ezeket hol találom?

A felvi.hu szakkeresőjében válasszátok ki a megfelelő intézményt és képzést, a képzés nevére kattintva listázza az oldal a pontszámítási szabályokat, a felvételi feltételeit, az esetleg szóbeli, írásbeli, alkalmassági vagy gyakorlati vizsgákat.

Kevesebb pontot kapnak azok, akik egy másik egyetemen végezték az alapszakot?

Nem, az értékelés független attól, hogy mely felsőoktatási intézményben szereztétek az alapszakos diplomát.

A mesterszakos felvételin is van minimumponthatár?

Van. Azok, akik nem szereznek legalább 50 pontot, egyetlen mesterképzésre sem kerülhetnek be. A szakos ponthatár a legtöbb MA- és MSc-képzésen ennél persze valószínűleg jóval magasabb lesz - a jelentkezők száma, a férőhelyek száma és a jelentkezők teljesítménye határozza majd meg.

Milyen szempontokat vehetnek figyelembe az intézmények?

Pontokra válthatják például a diploma minősítését, a záróvizsga eredményét, az alapszakos félévek tanulmányi átlagát, a szóbeli felvételi vagy elbeszélgetés eredményét, az írásbeli felvételi eredményét, a motivációs beszélgetés minősítését, a szakmai alkalmassági vagy a gyakorlati vizsga eredményét, a portfólió vagy egyéb beadandó minősítését.


Milyen többletpontokat lehet kapni?

Ezt is a felsőoktatási intézmények határozzák meg, de van egy közös szabály: esélyegyenlőség jogcímén (vagyis hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért) minimum 1, maximum 10 pontot kaphatnak a jelentkezők.