szerző:
Eduline

Ha azért nem kerültetek be a "rendes" felvételin egyetemre vagy főiskolára, mert nem értétek el a 280 pontos minimumponthatárt, akkor számotokra megoldás lehet a felsőoktatási szakképzés, itt ugyanis alacsonyabbak a ponthatárok, és még jól is jártok vele, ha újra felvételiznétek.

©

Mi az a felsőoktatási szakképzés?

Azelőtt felsőfokú szakképzésnek hívták, de kivették az Országos Képzési Jegyzékből, így felsőoktatási szakképzésként már csak főiskolák és egyetemek indíthatják. Ugyanúgy létezik nappali és levelező tagozata is, a pótfelvételin viszont már csak önköltséges formában hirdetik meg ezeket a szakokat is. A felsőoktatási szakképzések kétévesek, ezalatt 120 kreditet kell megszereznetek, melyből 30 a kötelező szakmai gyakorlatért jár.

Könnyebb felsőoktatási szakképzésre bekerülni?

A minimumponthatár itt alacsonyabb, 240 pont. Ezen kívül ugyanúgy húzzák meg a ponthatárokat, mint az alapszakokon, de mivel ezekre a képzésekre zömével alacsonyabb pontszámmal jelentkeznek a diákok, és kisebb is az érdeklődés, ezért alacsonyabb ponthatárokra lehet számítani - de lehetnek kivételek. Fontos viszont, hogy ha az általános felvételi eljárásban már meghirdették önköltséges formában is az adott szakképzést, akkor annál magasabb ponthatárra számíthattok; ha csak államira lehetett jelentkezni, akkor alacsonyabbak is lehetnek.

Jár érte diploma?

Nem, felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet szerezhettek vele, ami többet ér, mint egy OKJ-s papír. Ráadásul ha a jövőben ugyanezen a szakterületen alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeznétek, akkor a megszerzett kreditek 75 százalékát beszámítják: egy felsőoktatási szakképzésen 120 kreditet szerezhettek, tehát az alapképzésen kötelező 180 kredit helyett csak 90-et kell teljesítenetek, így másfél évvel is lerövidíthetitek a diploma megszerzését. Ha tehát azon gondolkodtok, hogy jövőre felvételizzetek, akkor kalkuláljátok bele, hogy felsőoktatási szakképzéssel és kreditelismertetéssel fél évvel hamarabb szerezhettek diplomát, mintha tavasszal újra felvételiznétek. További részleteket itt találhattok a képzési szintekről.

Van már egy OKJ-m, ezért kapok pluszpontot?

A felsőoktatási szakképzésnél mások a pontszámítási szabályok, és nem jár mindenért pluszpont, amiért alapszakon kapnátok. Így például az OKJ-s végzettségért vagy az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, illetve az Országos Művészeti Versenyen elért helyezésért sem.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!