szerző:
Eduline

Idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára? Nem fogtok unatkozni a következő hetekben - szakválasztás, jelentkezés, érettségi vár rátok. Íme, a feladatlista.

Első lépések (és ami azokat is megelőzi)

Sok feladatotok lesz a következő néhány hónapban, de van egy, amely minden (vagy majdnem minden) másnál fontosabb. A szakválasztás. Még ha meg is van az a képzés, amely tetszik nektek, jó néhány kérdésre kell választ kapnotok február 15-ig, a jelentkezés határidejéig. Csak néhány példa: mennyire nehéz állami ösztöndíjas helyet szerezni, mennyit kell félévente fizetni az önköltséges képzésért, hány kollégiuma van az adott egyetemnek-főiskolának, kaphatnak-e kollégiumi helyet az önköltséges hallgatók, milyen intézményi ösztöndíjakra lehet pályázni, milyen szakirányok vannak az adott szakon.

©

Ha teljesen tanácstalanok vagytok vagy két szak között vacilláltok, irány a januári nyílt napok és az Educatio kiállítás. Ez utóbbin minden egyetemet egy helyen megtalálhattok, és az ott tanulóktól, oktatóktól kérdezhettek. Akár olyan infókat is megtudhattok, amelyek nincsenek fent az egyetemek honlapján vagy a szakleírásokban.

Felvételizők, figyelem! Így készüljetek fel az Educatio kiállításra

Egy hét múlva kezdődik az Educatio kiállítás, amelyre valószínűleg az idén is több tízezer felvételi előtt álló diák megy majd el. Ma megmutatjuk, hogyan hozhatjátok ki a maximumot abból a néhány órából, amit a standok között fogtok tölteni. Hogy miért kell felkészülni az Educatio kiállításra?

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb információt megszerezzétek, legjobb, ha a Felvi.hu szakkeresőjét használjátok. A Felvi bal oldali menüjében találjátok a szakkeresőt - böngészhettek képzési szint, szaknév, intézmény, képzési terület, érettségi követelmények szerint is, sőt azt is meghatározhatjátok, melyik településen szeretnétek tanulni.

Ha még mindig úgy érzitek, hogy nem tudtok eleget a szakról vagy az egyetemről, főiskoláról, böngésszétek át a kiválasztott egyetem honlapját vagy kérdezzetek rá e-mailben a hiányzó információkra.

Így választhatjátok ki a tökéletes szakot: öt fontos tanács felvételizőknek

Február 15-ig jelentkezhettek az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire. De mi a helyzet akkor, ha még fogalmatok sincs, milyen szakot jelöljetek meg az e-felvételi rendszerében? Honnan lehet megtudni, melyik képzésen milyen tantárgyakat oktatnak, hol lehet a végzettséggel elhelyezkedni, és jó-e a hangulat a tanszéken? Megmutatjuk.

Készítsétek elő a dokumentumokat

Ha megvannak azok a szakok, ahová jelentkezni szeretnétek, jöhet az elektronikus jelentkezési lap kitöltése. Ehhez azonban elő kell készítenetek minden meglévő bizonyítványt, igazolványt: például a középiskolai bizonyítványt, a személyi igazolványotokat, a diákigazolványotokat, ha van, a nyelvvizsga-bizonyítványt és az érettségi bizonyítványt, diplomát, OKJ-s oklevelet, versenyeredményekről szóló okleveleket, szakértői véleményt.

Miért fontos, hogy minden kéznél legyen? Mert a jelentkezési kérelem leadásához egy részüket be kell szkennelnetek, más dokumentumokat pedig azért érdemes elővenni, mert az e-felvételi rendszerében pontosan úgy kell feltüntetni az adatokat, ahogy azok a különböző bizonyítványokban, igazolványokban szerepelnek.

Böngésszétek át az e-felvételit

Bár az elektronikus jelentkezési rendszer könnyen használható, érdemes a jelentkezés leadása előtt néhány nappal regisztrálni, átnézni az online űrlapokat - milyen dokumentumokra lesz szükségetek, milyen rubrikákat kell majd kitölteni. Mielőtt véglegesítitek a jelentkezést, minden adatot kétszer nézzetek át!

Fontos határidők

A legfontosabb határidő a február 15. Íme, a többi fontos dátum:

És ami a jelentkezési határidő után jön

A jelentkezés leadása után jön a második menet: figyelni kell az időközben megszerzett dokumentumok feltöltésére, a szakok sorrendjének változtatására (már ha erre szükség van), az alkalmassági vizsgákra, de a legnagyobb feladattal a végzős középiskolások szembesülnek. Fel kell készülniük a májusi-júniusi érettségi vizsgákra.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás