szerző:
Eduline

Pontosan hogyan számolják ki a felvételi pontszámotokat, ha nem érettségiztetek idegen nyelvből, vagy nem is tanultatok idegen nyelvet a középiskolában?

©

Jó hír, hogy önmagában az idegen nyelvből tett érettségi hiánya még nem kizáró ok a felvételin, kivéve akkor, ha olyan szakra jelentkeztek, ahol az adott nyelv követelmény. Ha csak választható, és más - szintén választható - tárgyból, tárgyakból rendelkeztek a szükséges eredménnyel, vagy egyáltalán nem is szerepel a követelmények között idegen nyelv, akkor az érettségi pontokkal nem lesz gond - írja a felvételi tájékoztató.

Egyetemi szótár: ismeritek ezeket a kifejezéseket?

Szeptembertől felsőoktatásban fogtok tanulni? Akkor ezekkel a kifejezésekkel garantáltan találkozni fogtok. Lássuk, mennyit ismertek belőlük.

Mi a helyzet akkor, ha idegen nyelvből nemcsak nem érettségiztetek, hanem abból nincs középiskolai jegyetek sem? Így tanulmányi pontot nem tudnak számítani, de ez még nem jelenti azt, hogy nem kerülhettek be egyetemre vagy főiskolára: ebben az esetben csak egyféle módon, az érettségi pontok duplázása alapján tudják kiszámolni felvételi összpontszámotokat.

Arról, hogy ez pontosan miként működik bővebben itt olvashattok.

Ezért bukták magyarok tízezrei a diploma megszerzését

Az Eurostat adatai szerint 40 800 olyan 34 év alatti személy van Magyarországon, aki egykor járt egyetemre vagy főiskolára, de nem szerzett diplomát és be is fejezte tanulmányait. A Pénzcentrum azt írja, Magyarországon az EU-s átlagnál jóval többen hagyták ott az egyetemet vagy főiskolát azért, mert túl nehezek voltak a tanulmányok.