szerző:
Eduline

Sok diákot megbuktattak román nyelv és irodalomból, de a fellebbezések után sokan több jeggyel jobbat kaptak.

©

Érettségi botrány Háromszéken: tömegével buktatták meg a diákokat román nyelv és irodalomból, de az óvások után újraértékelt dolgozatok több osztályzattal jobb eredményt mutattak – írja a kolozsvári Maszol.

Akadt például diák, akinek az óvás előtti 2,6-as jegyét a dolgozat újrajavítása után 6-osra javítoták. Háromszéken több diák is csalódott volt, sokan egy hétig sírtak, mert azt hitték, megbuktak a román érettségi vizsgán. Emellett több tanár is elégedetlen volt, mert olyan diákjaik kaptak nagyon alacsony jegyet, akik más tantárgyakból 9-es felett teljesítettek, sőt az elmúlt négy évben is jó tanulók voltak, és a próbaérettségin románból elérték a 8-as, 9-es osztályzatot.

209 dolgozat esetében fellebbeztek, ezek 80 százalékára magasabb jegyet adtak végül. Hatvan diák volt, akinek több mint 1,5 ponttal nőtt az osztályzata.

Itt a feketeleves: ezeken a szakokon szinte lehetetlen ösztöndíjas helyet szerezni

Negyvenegy szakon a 2018-as felvételin is előzetes ponthatárokat húztak, többre jeles érettségi, nyelvvizsga vagy emelt szintű érettségi nélkül esély sincs bekerülni. Ezeken az alap- és osztatlan képzéseken nehéz állami ösztöndíjas helyet szerezni, tavaly a jelentkezők csak töredékének sikerült. Mutatjuk az adatokat.