szerző:
Eduline

Egy baristakurzus szervezőinek kell levelet írni, emellett egy tizenéveseknek szóló kérdés-válasz oldalon megjelent poszthoz kell kommentet megfogalmazniuk a diákoknak a középszintű angolérettségi negyedik, íráskészséget mérő részében. A diákok 60 percet kaptak ennek a résznek a megoldására.

©

Az első feladatban egy baristakurzus részleteiről kell érdeklődni levélben, majd egy tizenéveseknek szóló kérdés-válasz oldalon megjelent poszthoz kell egy kommentet írni.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Két szövegalkotási feladatból áll ez a rész. Az egyik levélnek 80-100 szó terjedelműnek kell lennie, a másiknak 100-120 szavasnak. Ezeket a határokat nem szabad nagyon alul- vagy túlteljesíteni, mert ez pontlevonással járhat.

Itt van a olvasott szöveg értését mérő rész megoldása:

Megvan az angolérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Östör Zsuzsa, az Euroexam International vezető vizsgáztató- és tanárképzője a negyedik, íráskészséget tesztelő rész feladatait jónak tartja, a szintjük megfelel a B1-nek, és a témák is passzolnak az érettségizők korosztályához. „Egyedül az első feladatnál volt némi nehézség, ott a diákok az idejük egy részét azzal töltik, hogy elolvassák ezt a viszonylag hosszú szöveget. Ugyanezeket az információkat pontokba szedve is meg lehetett volna adni, így kevesebb idő megy el az olvasással” – magyarázza Östör Zsuzsa, hozzátéve: még így is meg lehetett oldani a két feladatot hatvan perc alatt.

 Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok.

A nyelvhelyességi feladatsor nyelvtanárok által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg.

A hallás utáni szövegértést mérő feladatsort itt találjátok.

Angolérettségi: az első levél megoldási javaslata

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok az angolérettségin, "egyenetlen" a feladatsor

Ehhez segítségként itt egy táblázat, ahol megtaláljátok, hogy a középszintű angolérettségihez - ami B1-es szintnek felel meg - milyen nyelvtani szerkezeteket kell ismernetek.

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ma az angollal folytatódnak az érettségi vizsgák, több tízezren töltik majd ki a négy részből álló feladatsort. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, a vizsga után pedig jövünk a nyelvtanárok által készített, nem hivatalos megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak.