szerző:
Eduline

A napokban minden szakra lezajlik az alkalmassági vizsga, és közeledik a dokumentumpótlás határideje is. Összeszedtük, mi történik, ha bukjátok az alkalmasságit, és mit kell még tennetek, ha átmentetek rajta.

©

Ha az alkalmassági vizsga nem sikerül, még bekerülhetek?

Az alkalmassági vizsgákon "megfelelt" vagy "nem felelt meg" minősítést kaphattok. Amennyiben megfeleltek a vizsgán, úgy a szokásos eljárással, a felvételi összpontszám alapján rangsorolnak titeket, és akkor kerülhettek be a képzésre, ha eléritek a felvételi ponthatárt. Minden, amit a felvételi ponthatárhúzásról tudni akartál.

Ha "nem felelt meg" minősítést kaptok, akkor "nullázzák" az adott szakra számolt pontjaitokat, tehát biztosan nem fogtok bekerülni. Ugyanez történik, ha nem jelentek meg az alkalmassági vizsgán.

Több olyan szakra is jelentkeztem, ahová kell alkalmassági. Mindet bukom, ha nem felelek meg?

A csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus, a tanító és az osztatlan tanárképzések pályaalkalmassági vizsgáit valóban egy helyen kell letenni, az eredmény pedig a többi ugyanilyen szakra történő jelentkezésnél számít. Más szakokon, például művészeti vagy testnevelési képzéseken minden jelentkezésnél külön meg kell csinálni az alkalmasságit, így ilyenkor csak azt a jelentkezést nullázzák, ahol nem sikerült az alkalmassági.

Bukhatom a felvételit, ha nem csatolom időben az igazolásomat?

Igen, a jelentkezés csak akkor lesz érvényes, ha a dokumentumpótlás határidejéig, július 9-ig feltöltitek az alkalmassági vizsgáról szóló igazolás másolatát. Az eredeti igazolást érdemes megőrizni.

Megbuktam az alkalmasságin. Töröljem a jelentkezésemet?

Felesleges a jelentkezés törlése és a sorrendmódosítás is. Ilyen esetben a felvételinél egyszerűen "átugorják" azt a jelentkezést, ahová nem vettek fel, és automatikusan a következő, megfelelt, és elegendő pontszámmal rendelkező jelentkezéseteket veszik figyelembe. A sorrendmódosításról bővebben itt olvashattok: Ezért fontos, változtattok-e a felvételi szakok sorrendjén.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Felvételi: ők nem kapnak többletpontot a nyelvvizsgáért

Minden, amit a felvételi ponthatárhúzásról tudni akartál

Középiskolai felvételi: szakközépiskolában folytatja a legtöbb diák

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!